Комисия към Камарата на представителите на САЩ гласува за публикуването на меморандум, който според републиканците показва, че ФБР и правосъдното министерство са злоупотребили с действията си по време на разследването на Русия, съобщава БиБиСи.

Топ демократът Адам Шиф заяви, че доминираната от републиканците комисия гласува за публично огласяване на меморандума, но против публикуването на контрамеморандум на демократите.

Правосъдното министерство обяви, че е "изключително необмислено" да се изнесе документът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има пет дни, за да се обяви срещу публичното огласяване на доклада, който е от 4 страници. По-рано той намекна, че подкрепя разсекретяването на доклада.

Гласуването в разузнавателната комисия идва на фона на напрежението в Конгреса относно разследването дали Русия се е намесила на американските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Демократите спорят, че документът пропуска ключови подробности и има за цел да подкопае разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Меморандумът е написан от председателя на комисията Девин Нунес от Републиканската партия. В него се твърди, че решението за наблюдение на бившия съветник на Тръмп по време на предизборната кампания Картър Пейдж се основава на недоказано досие, събрано за американския лидер, което частично е финансирано от президентската кампания на Хилари Клинтън.

Членове на разузнавателната общност оспорват това твърдение и подчертават, че Пейдж е следен от разузнаването много преди досието, което е изготвено от бившия британски агент Кристофър Стийл.

Според Адам Шиф с публикуването на меморандума се цели отклоняване на вниманието от разследването на Русия.

Той предупреди, че реализирането на доклада може да компрометира националната сигурност на САЩ.

Шиф каза още, че републиканците в комисията са започнали да разследват ФБР и правосъдното министерство. Но членове на Републиканската партия оборват, че разследването е част от това дали Русия се е намесила на изборите.

Шиф изтъкна, че републиканците са гласували за разсекретяване на меморандума на демократите, но само за конгресмените.