Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в четвъртък одобри законопроект, с който столицата на страната да бъде със статут на щат, съобщава ТАСС. 

216 конгресмени са подкрепили инициативата, 208 са гласували против. Ако законопроектът бъде приет от Сената и одобрен от президента, американската столица ще се превърне в 51-ви щат на САЩ, който ще се нарича Вашингтон (Washington, Douglas Commonwealth) - в чест на бореца за правата на чернокожите и лидер на движението за премахване на робството Фредерик Дъглас (1818 -1895).

За да се приеме законопроекта, той трябва да бъде одобрен от Сената, едва след това документът може да бъде изпратен за подпис на президента на страната.

По-рано The Hill коментира, че одобрението на законопроекта от долната камара, където демократите имат мнозинство, е очаквано, но в Сената, където местата между републиканците и демократите са равномерно разпределени, документът едва ли ще спечели подкрепа, необходима за разглеждането и последващото одобрение.

Това не е първият път, в който Конгресът на САЩ обмисля инициатива столицата да получи статут на щат. Миналото лято Камарата на представителите вече прие подобен законопроект, но Сенатът така и не го одобри.

Статут на щат би позволил Вашингтон да бъде представен в Конгреса от двама сенатори и един конгресмен. В същото време по-голямата част от жителите на американската столица на изборите обикновено гласуват за демократи, поради което идеята да се даде на Вашингтон статут на щат е критикувана от републиканците.

Дискусиите за предоставяне на столицата на статут на щат са възобновени след протести и демонстрации в страната миналата година и свързаните спорове относно използването на правоприлагащите органи. По-специално, настоящият статуt позволява на президента да поеме контрола над столичната полиция в извънредни ситуации.

След погрома в Капитолия САЩ могат да се сдобият с 51-ви щат

След погрома в Капитолия САЩ могат да се сдобият с 51-ви щат

Което вероятно ще означава още двама сенатора демократи в камарата