Президентът на Румъния Клаус Йоханис атакува управляващата коалиция в лицето на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите по време на обръщение в парламента на страната, съобщават ТАСС и АП.

500 000 на протести в Румъния, въпреки правителственото решение
Обновена

500 000 на протести в Румъния, въпреки правителственото решение

Чуват се призиви и за оставка на кабинета

Тази нощ за седми ден се проведе антиправителствен протест в румънската държава във връзка с приет от властите указ миналата седмица, който декриминализира някои престъпления. Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара. Промените са в полза на шефа на социалдемократите, който е подсъдим и на десетки други политици.

Управляващите в Румъния оттеглят амнистията за корумпирани политици

Управляващите в Румъния оттеглят амнистията за корумпирани политици

Под натиска на протестите...

Първоначално правителството отказваше да оттегли постановлението, но под натиска на най-големите протести в страната от падането на комунизма през 1989 година кабинетът беше принуден да се предаде и да оттегли постановлението с поправките в наказателния кодекс.

Въпреки това румънците продължават да организират протести, но този път с искане за оставка на управляващата коалиция.

Управляващите в Румъния намекнаха, че са готови да отменят спорния указ

Управляващите в Румъния намекнаха, че са готови да отменят спорния указ

Ливиу Драгнеа ще се срещне с премиера Сорин Гриндяну

Държавният глава на Румъния заяви пред парламента, че веднага след идването си на власт социалдемократите "влязоха във фронтален конфликт със значителна част от румънското общество".

Той определи действията на управляващите като "странна камикадзе стратегия". Според него страната е в "пълномащабна" политическа криза.

Снимка 277398

Източник: ЕПА

По думите му мнозинството румънци смятат, че държавата се движи в грешната посока.

"Не се подигравайте с Румъния, ние сме в много добра макроикономическа ситуация (...) Румъния е силна страна в региона. (...) Светът има големи очаквания към нас, нека не го разочароваме", каза той.

Основният приоритет на партията не бил да процъфтява народът, а разрешаване на съдебни дела, поясни той и добави, че "румънците са възмутени и негодуват".

Според него предложеното от управляващите решение е създало проблем. Йоханис смята, че оттеглянето на решението и оставката на министри е твърде малко, но организирането на предсрочни избори пък е твърде много.

Румъния се нуждае от силно правителство, а не от правителство, което изпълнява партийни интереси, добави той.

Президентът изтъкна, че ако социалдемократите не разрешат създадената от тях криза, той ще проведе консултации за намиране на възможно решение.

Румънският президент потвърди намерението си да бъде организиран референдум, за да се изясни дали румънците поддържат или не поддържат борбата срещу корупцията, както и да се изясни суверенното желание на румънците.

По време на речта на Йоханис депутатите от управляващата коалиция напуснаха залата. Ливиу Драгнеа, председател на управляващата партия, дори отказа да поздрави държавния глава.

Снимка 277401

Източник: ЕПА

Управляващите изразиха разочарование, че вместо президентът да говори за единство, спокойствие и стабилност, решил да говори за разделение, за добрите и лошите румънци.

По време на речта на президента не присъстваха представители на дипломатическия корпус, както е по традиция, а също така и премиерът на Румъния.

Социалдемократите убедително спечелиха проведените на 11 декември 2016 година парламентарни избори.