В Куба потегли първият нов влак от над 40 г., съобщава "Дойче веле".

С помощта на Китай правителството на Куба се надява да модернизира железопътната си мрежа до края на 2030 г.

Първият нов влак от над четири десетилетия потегли от столицата Хавана към Гуантанамо на източния край на острова. Влакът тръгна в събота. Разстоянието е 915 километра и се взема за 15 часа.

Със счупени прозорци, липсващи врати и развалени седалки, влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от модернизация. Новата композиция от 14 вагона има четири, които са с климатик, а също така и ресторант в един от вагоните.

През май Куба получи 80 китайски вагона като част от усилията на правителството да модернизира железницата. Куба ще получи общо 250 от Китай до края на 2019 г.

Следващият ход е да ремонтира около 4200 километра релси и десетки разнебитени железопътни гари. До 2030 г. Куба се надява да има изцяло нова функционираща железопътна система.

Това е първата крачка от трансформирането на кубинската железопътна система, обяви Едуардо Ернандес, директор на Националната железопътна компания на Куба.

Железопътната система на Куба е от 30-те г. на XIX век.

Китайските влакове са една от най-евтините форми на пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Около 24 часа са необходими за придвижването от Хавана до Сантяго. С кола е наполовина по-малко, но по-скъпо.

Въпреки че с новия влак разстоянието ще се взема за по-кратко време, той не може да се движи на пълна скорост, докато не бъдат ремонтирани релсите.

Билетът от Хавана до Гуантанамо започва от 200 кубински песоса (8 долара, 7 евро).

Според кубинското транспортно министерство 6,7 милиона пътници са използвали железопътния транспорт през 2018 г.