Албиноси в Малави, Югоизточна Африка, са мишена на „безпрецедентна вълна на брутални атаки”. Това алармира „Амнести интернешънъл” в доклад, обвинявайки полицията, че не е успяла да предотврати нападенията, свързани с ритуални практики, цитиран от „Франс прес”.

Най-малко 18 албиноси са убити в страната от ноември 2014 година. Петима са изчезнали, след като са били отвлечени, отбелязва базираната в Лондон организация.

Действителният брой на убитите може да е по-висок, отбелязват от групата, тъй като много случаи не са съобщени заради тайното естество на ритуалните практики в селските райони на страната.

Докладът е озаглавен „Не сме животни, за да бъдем преследвани или продавани”.

Албиносите са преследвани и убивани. Човешките останки са използвани за магии и различни ритуали, тъй като се вярва, че те носят богатство и добър късмет.  Също се вярва, че в костите на албиносите има злато.

Полицията на страната е регистрирала най-малко 69 престъпления срещу албиноси от ноември 2014 година.

Неправителствената организация е документирала няколко случая, включително на 17-годишно момче, което е отвлечено и закарано в Мозамбик, където през април е убито. Крайниците на детето са отрязани и костите му са извадени.

Между 7 и 10 хиляди албиноси живеят в Малави.

Албиносите са жертва също в Танзания и Мозамбик.