Малайзийската полиция е открила 28,6 милиона долара и над 400 луксозни чанти в няколко апартамента като част от операция в държавен фонд, основан от бившия премиер Наджиб Разак, съобщава "Ройтерс".

Домът на Разак, апартаменти на негов син и дъщеря са сред десетките имоти, претърсвани от 18 май, коментира на пресконференция Амар Сингх, ръководител на отдела за икономически и търговски престъпления.

След загубата в изборите на 9 май  Наджиб Разак има забрана да напуска страната, издадена от новото правителство, което подновява разследване за милиарди долари, които липсват от 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

В празен апартамент полицаи откриват 35 торби пълни с пари. "Ние седнахме заедно с банкови служители, за да съберем сумите и да изчислим общата сума на иззетите пари", обяснява Сингх.

Сингх допълва, че празният апартамент в Pavillion Residences в квартал Букут Бинтанг в Куала Лумпур не принадлежи на никой от членовете на семейството на бившия премиер, но отказва да посочи собственика. Полицията е открила 284 кутии и чанти в апартамента, а още 150 са иззети от дома на дъщерята на Разак, Нораян Нажва.

Сингх обяснява, че повечето от чантите са Hermes. "Разговаряхме с Hermes, ще направим снимки и ще ги изпратим в Париж, за да проверим тяхната автентичност и стойност", допълва Сингх. Нораян, по-известна като Джина, е омъжена за племенника на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев от три години. Сингх не коментира какво е намерено в дома на сина на Разак, Ашман.

Наджиб Разак обвини новите власти в Малайзия в кампания срещу него

Наджиб Разак обвини новите власти в Малайзия в кампания срещу него

Монголия настоява и за разследване на убийството на жена от приближени до него

Експерти оценяват бижутата, часовниците и другите луксозни предмети, иззети по време на акцията.

Разак, който ръководи Малайзия почти десетилетие, отрича всяко обвинение, а преди три години обяснява, че 680 милиона долара, прехвърлени в неговата сметка, са дарения от неназован саудитски представител на кралската фамилия.

Новото правителство обещава да изпълни всички плащания по дълга, произтичащи от 1MDB. Изчисляват, че държавните гаранции покриват 1 млрд. долара от дълга на 1MDB в края на 2017 г. "Ще ги изплатим, въпреки че не сме доволни от 1MDB, трябва да спазваме международните си задължения. Мисля, че това ще успокои пазарите и че това правителство знае какво прави", коментира финансовият министър Лим Гуан Енг.