Властите в Минск задържаха Сергей Дилевски и Олга Ковалкова, лидери на опозицията, които са част от Координационния съвет, съобщават АП и ТАСС.

Прессекретарят на полицейското управление в Минск Наталия Ганусевич заяви, че членовете на президиума на Координационния съвет на опозицията на Беларус са задържани като част от административно дело. Тя не уточни, по кой член от Административния кодекс на Беларус са задържани Ковалкова и Дилевски.

В същото време във "Фейсбук" страницата на Ковалкова се съобщава, че Дилевски и Ковалкова са задържани по обвинение в организиране на неразрешен митинг. Уточнява се, че задържането е станало близо до входа на Минския тракторен завод (МТЗ), където Ковалкова и Дилевски "дойдоха да разговарят пред входа със стачкуващи и заместник генералния директор по идеологията".

Ръководството на организацията обяви, че задържаните членове на президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция ще получат максимална правна помощ. "В тази ситуация Координационният съвет ще предостави максимална правна помощ на всички задържани членове. Всеки от нас има адвокат", заяви Павел Латушко, член на президиума на съвета.

Латушко отбеляза, че преследването на членове на президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция "ограничава възможностите за диалог с властите".

"Действията на правоприлагащите органи във връзка с членовете на Координационния съвет, както и фактът на образуване на наказателно дело във връзка със създаването на Координационния съвет, ще ограничат възможностите на самия съвет и диалог".

Павел Латушко каза още, че Лилия Власова, член на президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция, е извикана за разпит. "Вече трети член на президиума на Координационния съвет Лилия Власова беше поканена днес в 15ч. в Следствения комитет, за да даде показания".

Тихановская не планира да участва в избори, но съпругът й може да се кандидатира

Тихановская не планира да участва в избори, но съпругът й може да се кандидатира

Тя иска да работи в организации, занимаващи се с правата на човека