На Пушкинския площад в Москва се състоя митинг срещу изборните фалшификации на парламентарния вот в Русия, съобщи Дойче веле. Проявата беше организирана от Комунистическата партия на Руската федерация. Тя се излъчваше пряко по канала в YouTube на изданието Sota Vision.

По данни на Общоруското обществено движение в защита на правата на избирателите "Глас", при гласуването на 17-19 септември са установени най-малко 4478 нарушения.

Митингът беше обявен като среща с избиратели, за да се избегнат наложените забрани. Комунистическата партия, която не призна резултатите от електронното гласуване в столицата Москва, се опита да организира три акции - на 20, 21 и 25 септември, но властите в руската столица не дадоха позволение, като се позоваха на епидемичната обстановка.

Според оценки на медиите, на Пушкинския площад на 20 септември са се събрали към 300 души.

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Предрешени избори с предрешен победител

Край площада бяха поставени заграждения, наоколо бяха паркирани специализирани коли за превоз на арестанти.

Полицията задържа една от участничките в проявата, но скоро след това тя беше освободена. По думите й, тя е била задържана заради това, че е скандирала "Навални", пише "Новая газета".

Пред демонстрантите говориха Валерий Рашкин, Денис Парфенов и Сергей Обухов, които се кандидатираха за руската Дума в едномандатни избирателни райони. Рашкин обеща, че комунистите ще са на улицата докато резултатите от електронното гласуване в Москва не бъдат анулирани.

Припомняме, най-висок резултат на вота има партията на президента Владимир Путин "Единна Русия". При преброени 99.85 процента от протоколите формацията получава 49.83 процента от гласовете. Комунистите получават 18.94 процента, което е втори резултат. В парламента влиза също Либерално-демократическата партия на Русия със 7.52 %, "Справедлива Русия - Патриоти - За истината" със 7.47 % и партията "Нови хора" с 5.33%, която за първи път влиза в Думата.

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин
Обновена

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин

Това показват резултатите от ЦИК

.