Във вторник IBM представи един от най-мощните европейски квантови компютри в Германия, засилвайки усилията на страната да остане в надпреварата за това, което се смята за ключова технология на бъдещето, съобщава АП.

Квантовите компютри използват субатомни частици, за да заобиколят ограниченията на традиционната физика и да извършват изчисления с далеч по-високи скорости от дори най-бързите съществуващи суперкомпютри. Компаниите все повече се надяват да използват квантови компютри, за да разработят нови материали, лекарства или приложения за изкуствен интелект.

Новата система на IBM е първият квантов компютър на компанията извън Съединените щати, където вече има над 30 такива компютъра. Той се намира в съоръжение в Енинген, експлоатирано от изследователската организация Фраунхофер.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че квантовите изчисления ще изиграят ключова роля в усилията на страната да запази "технологичния и цифров суверенитет", като същевременно осигури двигател за икономически растеж.

"Разбира се, ние не сме сами в света с такива идеи", каза тя. "Съединените щати и Китай в частност инвестират големи суми."

Меркел заяви, че нейното правителство наскоро е решило да увеличи финансирането си за квантови изчислителни изследвания с 2 милиарда евро през следващите пет години.

"Останалата част от света не спи в тази област", ​​коментира тя.

IBM заяви, че системата в Ехниген може да обработва 27 квантови бита или кубита едновременно. Мартин Джетер, председател на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, заяви, че IBM се стреми да има стабилен квантов компютър, способен да обработва над 1000 кубита до 2023 година.

САЩ създават квантов интернет, който не може да бъде хакнат

САЩ създават квантов интернет, който не може да бъде хакнат

17 национални лаборатории към агенцията ще служат като гръбнак на бъдещия квантов интернет