Американски официални представители и учени започнаха да полагат основата на по-защитен интернет, който "буквално не може да бъде хакнат". Това ще се базира на квантова компютърна технология, информира АФП.

По време на представяне в четвъртък представители на Министерството на енергетиката разкриха доклад, който включва стратегически план за развитие на национален квантов интернет, използвайки законите на квантовата механика за по-безопасно прехвърляне на информация в сравнение със сегашните мрежи.

Ведомството работи с университети и изследователи от индустрията за изготвяне на инициатива с цел създаване на прототип в рамките на 10 г.

Учени в Чикаго се опитват да създадат зародиша на първия квантов интернет

Учени в Чикаго се опитват да създадат зародиша на първия квантов интернет

Ще произведат далеч по-защитена 48-километрова комуникационна система

През февруари учени от Националната лаборатория Argonne към енергийното министерство и от Чикагския университет създадоха 83-километрова "квантова връзка" в чикагски предградия. Това е една от най-дългите квантови мрежи, базирани на земя, в страната.

Министерството на енергетиката подчертава, че един от белезите на квантовото предаване е, че е изключително трудно да се проследява, докато информацията преминава между локациите.

Учените планират да използват този елемент, за да направят "мрежи, които буквално не могат да бъдат хакнати".

Департаментът подчертава, че те първо могат да бъдат прилагани в банковия и здравния сектор, както и за защита на националната сигурност и комуникацията във въздушния транспорт.

17 национални лаборатории към агенцията ще служат като гръбнак на бъдещия квантов интернет, който е финансиран от правителството.