Холандските митници са иззели над 1,6 тона кокаин, скрит в пратки от банани, какаови зърна и цимент в пристанището на Ротердам, съобщиха от прокуратурата, информира "Евронюз".

Наркотиците с приблизителна стойност от 127 млн. евро при продажба на улицата са били скрити в три контейнера, които са пристигнали в най-голямото пристанище в Европа.

Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

Съвместна операция удари наркотрафика на континента

"Първият контейнер дойде от Еквадор и беше натоварен с банани, предназначени за компания в Барендрехт, близо до Ротердам", уточниха от прокуратурата.

"Наркотиците във втория контейнер са открити в товар от какаови зърна, също от Еквадор, но които са преминали транзитно през Колумбия и след това са пристигнали през Антверпен", допълниха от холандското обвинение.

Трети контейнер, натоварен с цимент, предназначен за Португалия, съдържал пет спортни сака, пълни с наркотици.

В Черна гора заловиха над тон кокаин в пратка с банани

В Черна гора заловиха над тон кокаин в пратка с банани

Конфискувани са 1205 пакета наркотик...

Тази година се увеличиха изземванията в пристанището на Ротердам, което сега се смята за един от главните портали в Европа за наркотици, особено кокаин.

Холандските митнически власти съобщиха във вторник, че са конфискували рекордните 68 тона кокаин тази година, спрямо 49 тона през 2020 г.

Органът на ЕС за борба с престъпността предупреди, че Нидерландия и съседна Белгия се превръщат в големи центрове за кокаин, особено за пратки от Колумбия.

Крайбрежието на Северно море сега "изпревари Иберийския полуостров като основна входна точка за кокаин в Европа", посочи Европол в доклад през септември.

След канабиса, кокаинът е вторият най-популярен наркотик в Западна и Централна Европа, с около 4,4 млн. употребяващи през последната година, се уточнява в доклада.

В Нидерландия хванаха близо 3 тона кокаин

В Нидерландия хванаха близо 3 тона кокаин

Иззети са и милиони евро в брой