Полицията в Норвегия задържа четирима руски граждани - трима мъже и една жена, след като те са били забелязани да правят снимки на обекти, забранени за фотография, в централната част на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Служителите на реда открили "фотографско оборудване и сравнително обширен снимков материал" в автомобила на руснаците, който бил спрян на 11 октомври. Полицията не уточни какви обекти са били заснети.

По данни на полицията четиримата са пристигнали в Норвегия от Финландия, като са посочили като мотив за пътуването си туризъм.

Властите посочват, че четиримата арестувани нямат непосредствена връзка с два други случая на руснаци, задържани в други части на Норвегия, след като полицията е установила, че притежават дронове.

Норвегия съобщи за дрон край завод за преработка на газ

Норвегия съобщи за дрон край завод за преработка на газ

Страната е разположила сили за охрана на стратегически обекти

През последните седмици се съобщава за множество наблюдения с дронове в близост до норвежките офшорни петролни и газови платформи.

Полицията отказа да разкрие повече подробности "поради естеството на случая".

Норвегия засили мерките за сигурност около ключова енергийна, интернет и електроенергийна инфраструктура след подводните експлозии миналия месец, които повредиха двата газопровода "Северен поток" в Балтийско море, доставящи руско синьо гориво до Германия.

Взривовете станаха край Швеция и Дания - в международни води, но в рамките на изключителната икономическа зона на страните.

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Заради подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток"