Норвегия изпраща военни в помощ за охраната на големи наземни рафинерии за преработка на нефт и газ, съобщава "Ройтерс".

Мярката е част от по-широките усилия на страната за повишаване на сигурността предвид подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток" миналата седмица.

На 26 септември бяха установени пробойни по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, които причиниха разлив на газ в Балтийско море край бреговете на Дания и Швеция. Сеизмолозите са регистрирали експлозии в района, а полицията в няколко страни започна разследване.

Норвегия - най-големият доставчик на газ в Европа и основен износител на петрол, миналата седмица разпореди на своя флот и военновъздушни сили да патрулират крайбрежните петролни полета и обяви, че ще получи помощ от Великобритания, Германия и Франция за целта.

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Западните страни правели всичко по силите си, за да прикрият извършителите на атаката

По искане на полицията в страната, днес норвежката кралска гвардия започна да разполага войски в рафинерии, извършващи преработка и износ на петрол и газ.

Въпреки че правителството отрече да е запознато с конкретни заплахи за нефтената и газовата инфраструктура, то все пак сметна за разумно да засили сигурността в опит да успокои опасенията сред работниците.

Сред съоръженията на сушата, които получиха полицейска и военна защита, са терминалите за износ на газ "Колснес" и "Нихамна", заводът за газ и кондензат Kaarstoe и петролната рафинерия "Монгстад".

Говорител на въоръжените сили отказа да разкрие броя на ангажираните войници от съображения за сигурност.

Шведска спецслужба ще разследва инцидентите с трасетата на "Северен поток"

Шведска спецслужба ще разследва инцидентите с трасетата на "Северен поток"

Има регистрирани две експлозии