Съдът в Ню Йорк призна руския летец Константин Ярошенко за виновен по обвинение в сговор за контрабанда на голяма пратка кокаин, съобщи агенция „Новости".

За престъплението той беше осъден на 20 години затвор.

Прокуратурата поиска 30-годишна присъда. От своя страна Ярошенко помоли съдията по делото Джед Рейкоф да постанови минималната възможна присъда от 10 години, позовавайки се на добрата си „семейна репутация", липсата на предишни престъпления и ограничената си роля в престъпния заговор. В над 30-минутното си изявление пред  съда той заяви, че много от твърденията на обвинението са лъжливи.

При произнасянето на присъдата над Ярошенко съдията Рейкоф заяви, че отчита любовта на семейството му и ходатайствата на много руски институции, включително консулството на Русия в Ню Йорк, но все пак подсъдимият е обвинен в контрабанда на най-голямата пратка кокаин в историята на нюйоркския федерален съд.

Според обвинението, руският гражданин е приел предложение на американски агенти да превози 4 тона .кокаин от Южна Америка в Африка, а оттам в САЩ.
През май 2010 г. той е пристигнал в Либерия, за да преговаря за заплащането, което ще получи  за участието му в контрабандната сделка.

Предложено му е заплащане от  4.5 милиона долара за превозването на пратката от Венецуела до Либерия и още 1.8 милиона  долара за транспортирането й до Нигерия и Гана, откъдето част от наркотика е трябвало да бъде изпратена в САЩ. Ярошенко е приел, след което на 28 май 2010 г. е арестуван в Либерия. Малко след това е екстрадиран в САЩ.