Лекарствата за подагра колхицин ще бъдат тествани в голямо проучване в Обединеното кралство, което разглежда потенциалните лечения на COVID-19 в ранен стадий, съобщиха изследователи от Оксфордския университет, цитирани от "Ройтерс".

Лекарството показа добри резултати за намаляване на приема в болница при пациенти с COVID-19 в канадско проучване, но не се знае много за това как може да повлияе на възстановяването, да контролира тежестта на симптомите и да предотврати изцяло хоспитализациите, поясняват изследователите.

Глобалните коронавирусни инфекции са достигнали близо 115 милиона, тъй като нови, силно трансмисивни варианти карат изследователите да променят своите стратегии за тестване и да преназначат съществуващите лекарства за подпомагане на разпространението на ваксини.

Проучването, подкрепено от британското правителство и наречено PRINCIPLE, оценява лекарствата, които могат да се използват у дома през първите 14 дни от инфекцията на COVID-19, за да помогнат на пациентите да се възстановят по-бързо и да отблъснат необходимостта от по-нататъшна намеса или хоспитализация.

По-рано тази година проучването отхвърли често срещаните антибиотици азитромицин и доксициклин като възможни лечения и все още изучава адекватно лекарство будезонид.

"Дори и с успешни ваксини и други предотвратими мерки, наличието на лечения със солидна база данни има решаваща роля за прекратяване на тази пандемия", заяви съпредседателят на изпитанието Крис Бътлър.

Хора между 18 и 64 години с недостиг на въздух от COVID-19 или някои основни здравословни състояния или тези на възраст над 65 години могат да участват доброволно в проучването. 

Колхицинът е евтино лекарство, което вече е тествано в проучването за възстановяване на Обединеното кралство, което е най-голямото изпитание в света за лечение на пациенти, хоспитализирани с COVID-19.