Беларус отказва на жените много права и свободи, гарантирани от международното право за правата на човека, и подлага жените активисти на изтезания, малтретиране, насилствени изчезвания и дори изгнание, коментира експерт по правата на човека пред Общото събрание на ООН днес.

"Усилията на правителството за насърчаване на някои права на жените на политическо ниво рядко се превръщат в конкретен напредък на правата на жените в закона и на практика", каза Анаис Марин, специален докладчик за положението с правата на човека в Беларус.

"Недостатъците в законодателството от десетилетия доведоха до неравенства, дискриминация и пропуски в защитата в случаи на насилие и злоупотреби, основанi на пола", каза тя при представянето на доклад за човешките права на жените, лесбийки, бисексуални и транссексуални жени, интерсексуалните лица и момичета в Беларус.

Като цяло, "жените са обезкуражени да участват в обществения живот като активни граждани поради дългогодишните полови стереотипи в обществото, които достигат до самия върх на държавата", каза Марин.

Когато жените бяха достатъчно смели да протестират след оспорваните президентски избори през август 2020 г., "някои жени станаха жертви на изтезания, малтретиране и други форми на физически и психологически натиск, включително заплахата за отнемане на децата им от държавата и органите за социална защита", каза тя. "Други са принудени на изгнание от страх от репресии и отмъщение".

Тя описа тези събития като част от модел на правителствено потискане на гражданското общество и ограничаване на гражданските и политическите права, по-специално правото на свобода на събрания, сдружаване и изразяване. Около 800 души са лишени от свобода по политически причини в Беларус, а над 270 организации на гражданското общество и независими медии са били или са ликвидирани.

"Медийните свободи бяха допълнително ограничени от правни, административни и практически пречки, които подкопаха работата на независимите журналисти и блогъри", каза тя. "Учени и защитници на правата на човека бяха принудени на изгнание в огромен мащаб, докато извършителите на тежки нарушения на правата на човека продължават да действат смело, без да се страхуват, че ще бъдат изправени пред правосъдието за своите престъпления".

Тя описа смелия начин, по който беларуските жени и момичета мирно отстояват основните си права като "наистина вдъхновяващо, нещо, което може да служи като модел за жени и момичета навсякъде, които търсят зачитане на правото им на по-добър живот, свободен от насилие и дискриминация "

Тя призова беларуските власти да гледат на мирната обществена активност не като заплаха, а като възможност за подобряване на защитата на всички човешки права за всички.

Колесникова получи наградата "Вацлав Хавел" за правата на човека

Колесникова получи наградата "Вацлав Хавел" за правата на човека

Беларуският опозиционер бе осъден на 11 години затвор