Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна съгласие за удължаване на споразумението за намаляване на добива на петрол до края на 2018 г.

Това съобщи делегат, докато организацията се опитва да сложи край на пренасищането на глобалния петролен пазар и да избегне нов крах на цените, информира Ройтерс.

Принципното споразумение е постигнато след няколкочасови преговори в централата на организацията във Виена.

Делегатът поясни, че организацията все още обсъжда дали да наложи таван на произвеждания в Либия петрол. Либия не участва в споразумението за намаляване на добива заради нестабилната вътрешна ситуация.

По-късно днес 14-те страни членки ще се срещнат с водени от Русия държави, които не участват в организацията. Те трябва да се разберат за удължаване на споразумението за намаляване на добива.

Русия, която тази година за първи път значително намали производството с ОПЕК, настоява за ясно послание относно как да се излезе от споразумението, така че пазарът да не изпадне в дефицит твърде скоро.

Докато цената на петрола се покачва над 60 долара, Русия е обезпокоена, че подобно удължаване може да тласне САЩ към увеличаване на производството на петрол. Вашингтон не участва в споразумението.