Въоръжени лица застреляха жена поставящи ваксини срещу полиомиелит (детски паралич) в поредния изблик на насилие срещу усилията да се освободи света от осакатяващото детско заболяване, съобщава "Ройтерс".

Медисцински лица са нападани в някои части на света, включително Пакистан, където духовници и бойци твърдят, че ваксината срещу полиомиелит е чужд заговор за стерилизиране на мюсюлмани, а служителите са западни шпиони.

В понеделник някои джамии в Пешавар подават фалшиви съобщения, че ваксината разболява деца и предизвикват паника сред родителите, които отвеждат хиляди деца в болници и клиники.

В последната атака срещу медицински служители, двама въоръжени на мотоциклет атакуваха екип в квартал Чаман, на югозападната граница с Афганистан. "Един от медицинските служители, Рашида Биби, която е на около 20 години, е починал, а друг от колегите й е критично ранен", коментира правителственият представител Самюла Ага.

Двама полицаи, охраняващи екипи поставящи ваксини срещу полиомиелит са убити в отделни инциденти на северозапад тази седмица, докато друг медицински служител е убит с нож в източния град Лахор.

Ваксинират 41 млн. деца в Западна Африка срещу полиомиелит

Ваксинират 41 млн. деца в Западна Африка срещу полиомиелит

39 000 здравни работници са заминали за района на военни конфликти

Според Световната здравна организация (СЗО) полиомиелитът е бил напълно унищожен в целия свят след продължителна кампания за ваксиниране, като през 2017 г. са докладвани само 22 случая срещу повече от 350 000 през 1988 година.

Пакистан е една от трите страни, заедно с Афганистан и Нигерия, която страда от ендемичен полиомиелит, вирус, който може да причини парализа или смърт. В Пакистан са съобщени четири случая тази година.

Няма лечение на болестта, но тя може да бъде предотвратена, ако децата получат необходимият брой ваксинации, коментира СЗО. Полиомиелитът остава глобална заплаха, тъй като дори и едно дете да е заразено, вирусът може да се разпространи в страни, освободени от заплахата-полиомиелит, но с неимунизирани популации.

Правителството в Пакистан организира обществени образователни кампании и набира мюсюлмански религиозни лидери, за да увери хората, че ваксината предпазва децата, но подозренията срещу имунизацията продължават.

Усилията за изграждане на доверие претърпяха неуспех през 2011 г., когато пакистански лекар е обвинен, че помага на ЦРУ и използвал фалшива кампания за ваксинация за събиране на ДНК проби в преследването на лидера на "Ал Кайда", Осама бин Ладен. Бин Ладен бе убит от американски специални части в пакистанския град Аботабад, а властите задържаха лекаря.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания