В Полша се провеждат възпоменателни събития във връзка 75 г. от въстанието във Варшавското гето, когато хиляди млади евреи се надигат срещу нацистките окупатори по време на Втората световна война, съобщава Радио Свободна Европа.

Бунтът в гетото на Варшава, започнал на 19 април 1943 г., е най-значимата проява на съпротива на евреите срещу нацистите по време на Втората световна война. На тази дата преди 75 г. около 750 евреи, въоръжени с пистолети и други леки оръжия, атакуват нацистките въоръжени сили, които тогава са три пъти по-многобройни от въстаниците.

Снимка 351584

Източник: ЕПА

Мнозина от участващите във въстанието оставят прощални писма, в които пишат, че са наясно, че няма да оцелеят, но те искат да загинат на място и в момент, където и когато пожелаят, а не в газовите камери в лагера на смъртта Треблинка, където повече от 300 000 варшавски евреи са изпратени към тази дата.

Малцина от бойците оцеляват, но много от тях са починали или не са достатъчно здрави, за да присъстват на днешните събития.

Полският президент Анджей Дуда посети еврейско гробище и участва в официална церемония пред Паметника на героите от Варшавското гето.

Жителите на Варшава закачиха на дрехите си хартиени жълти нарциси, за да почетат жертвите. Хората спряха по улиците, когато сирени и камбани огласиха столицата в памет на загиналите евреи.

Традицията с жълтите нарциси идва от Марек Еделман, последният оцелял командир на въстанието, който всяка година е поставял такива цветя на паметника на загиналите му другари. Еделман почина през 2009 г.

Снимка 351585

Източник: ЕПА

Възпоменателните събития се провеждат на фона на напрежението между Полша и Израел във връзка с нов полски закон за Холокоста, който влезе в сила през миналия месец и предизвика остра реакция от Израел, еврейски организации и други.

Всеки, който твърди, че полската държава е помогнала за нацистките престъпления, е заплашен от глоба или затвор. Според властите законът има за цел да защити страната от фалшиви обвинения в съучастничество.

Полша е превзета от нацистите през Втората световна война и по време на конфликта престава да съществува. 6 милиона поляци, около половината са евреи, са убити.