Полската полиция иска гражданите да информират органите на реда в случай на получаване на съмнителни колети от Китай, съдържащи семена, коментира прессекретарят на главния комендант на полицията Мариуш Царка, цитиран от ТАСС. 

Случаи с получаване на такива колети от поляци са съобщени от полската обществена телевизия. Държавната служба за здравето на растенията и семената публикува на официалния си уебсайт информация за пратки от Китай, съдържащи немаркирани семена.

"Първоначално такива колети се появиха в САЩ, след това стигнаха до Европа и накрая до Полша", се казва в съобщението.

Досега полицията не е получавала сигнали от граждани за получаване на немаркирани семена от Китай, допълва Чарка.

Полската телевизия обаче съобщава за подобни случаи, като подчертава, че получателите не са поръчвали нищо от Китай. "Ако някой получи такъв пакет, моля, се свържете лично или по телефона с най-близкото полицейско звено или с държавната служба за здравето на растенията и семената", заяви говорителят на полицията.

Полските власти препоръчват да се унищожават подозрителните семена. "От гледна точка на фитосанитарната безопасност, най-лесният метод е да изгорите тези семена. За предпочитане го правете в домашна печка или камина или, ако е възможно, в метален контейнер като кофа", препоръчват специалистите по защита на растенията и семената.

Както предупреждават специалистите, такива семена не могат да бъдат засети. "Семена с неизвестен произход и най-важното с неизвестен фитосанитарен статус могат да бъдат източник на нови вредители, опасни за растенията, които все още не са в страната и ЕС. Такива организми, като гъби, бактерии, вируси и др., Представляват потенциал заплаха за растенията, отглеждани и растящи в природата в този район. При благоприятни условия за развитие и липсата на естествени врагове и ограничаващи фактори, те могат да се разнесат, причинявайки икономически и екологични загуби", заявиха от държавната служба за здравето на растенията и семената.

Държавният инспектор за защита на растенията и семената Агнешка Сагайдак коментира пред полската телевизия, че в случай на негативно развитие на ситуацията, може дори да става въпрос за биотероризъм. "Ако плевелите или болестите се вкоренят, което би довело до големи загуби, тогава това може да се счита за биотероризъм".