Полски активисти събориха статуя на известния свещеник на профсъюза "Солидарност" Хенрик Янковски, срещу когото има свидетелства за педофилия, информира АП.

Активистите твърдят, че протестните действия са във връзка с неспособността на Католическата църква и обществото да разрешат проблема със сексуалното насилие на духовници над деца.

Статуята е съборена само няколко часа преди папа Франциск да събере католическите лидери на конференция във Ватикана за обсъждане на проблема с педофилията.

Видео показва по тъмно трима мъже да събарят статуята на Хенрик Янковски в град Гданск. След това активистите слагат детско бельо в едната ръка на статуята и олтарни дрехи, които се носят от деца.

Снимка 408039

Източник: ЕПА

Това е поразителен акт в страна, където повече от 90% от населението е католическо и където църквата се радва на голяма власт над обществения живот.

Полицията задържа тримата мъже и започна разследване за "оскверняване на паметник".

Хенрик Янковски почина през 2010 г. Той придобива популярност през 80-те г. на XX век, когато застава зад "Солидарност" и Лех Валенса срещу комунизма. Световни лидери признават антикомунистическата му дейност. Но през последните месеци полски медии разпространиха твърдения, че Янковски е насилвал момичета и момчета.

Снимка 408040

Източник: ЕПА