Ротердам ще демонтира исторически мост, за да позволи преминаването на суперяхта, построена за основателя на Amazon Джеф Безос. Това съобщи BBC.

Луксозната яхта за най-богатия човек в света се строи от нидерландската фирма Oceanco.

Съобщава се, че плавателният съд е дълъг 127 м и е твърде висок, за да премине през моста Конингсхафен. Говорител на кмета на Ротердам потвърди плана пред репортери, като каза, че Безос ще плати сметката за демонтирането чрез Oceanco.

Във вторник в нидерландските медии се появиха съобщения, че средната част на моста, известен като De Hef, ще бъде временно премахната, за да може лодката с височина 40 м да премине. Решението предизвика критики, тъй като стоманеният мост има дълга история и е национален паметник. Той бе ремонтиран основно и спрян от експлоатация от 2014 г. до 2017 г., след което длъжностните лица заявиха, че няма да бъде демонтиран отново.

Пред агенция АФП кметството на Ротердам е коментирало, че работните места, създадени от строителството на плавателния съд, са оправдали стъпката. Оттам обещават, че мостът ще бъде възстановен в сегашния си вид.

Известна като Y721, яхтата ще бъде най-голямата по рода си в света, според Boat International. Говори се, че ще разполага с много луксозни функции, като е поръчана и "съпътстваща яхта" с площадка за кацане на хеликоптери.

Джеф Безос излетя в космоса

Джеф Безос излетя в космоса

Няколко дни след успешния космически полет на сър Ричард Брансън - начало на ерата на космическия туризъм