В Русия днес е Деня на майката. Той се празнува всяка последна неделя, започвайки от 1998 година, пише ТАСС. Денят е определен с президентски указ от Борис Елцин на 30 януари 1998 г., за да повиши социалната значимост на майчинството.

Руската конституция гарантира обезпечение от държавата на семейството. Ако жената е в ранна бременност, тя получава 543,67 рубли, при раждането има еднократна помощ, ако роди близнаци или повече деца наведнъж - помощта се плаща за всяко едно дете.

Срокът на майчинството е 1,5 година. Размерът на обезщетението, което получава жената по това време е 40% от средната заплата. Безработните също получават финансова подкрепа. Освен майчинските от 2007 година държавата осигурява и т.нар. майчински (семеен) капитал. Размерът на субсидията е 453 хил. Рубли. От началото на т.г. сертификат са получили над 5,5 млн. Руски семейства. Програмата е разчетена за 10 години, но може да бъде удължена.

Според статистиката в 2014 г. в Русия има 77,1 млн. жени, което е около 54% от общото население на страната (143,7 млн. Души). Регистрирани са 1,2 млн. Бракосъчетания и са родени 1,9 млн. Деца. В страната има около 42 млн. Семейства, половината са все още без деца, често семейството възпитава само едно дете. От общо 6,2 непълни семейства самотните майки са 5,6 млн.

Денят на майката се отбелязва във всички страни по света. В повечето европейски, а така също в Австралия, Канада, Китай, САЩ, Украйна и Япония той се празнува през втората неделя на месец май.

В Испания, Литва и Португалия - в първата неделя на месец май, а в Швеция и Франция - в последната. В някои държави има фиксирани дати, например в Грузия го отбелязват на 3 март, Финландия - на 8 май, в Полша - на 26 май, Никарагуа - 30 май, Беларус - 14 октомври, КНДР - 16 ноември, Иран - 24 ноември.

На този ден в различни региони на Руската федерация се провеждат тържествени приеми, празнични концерти, фестивали, конкурси, изложби, посветени на майката, връчват се дипломи, медали, почетни знаци, звания и премии, учредени в над 60 различни краища и институции на Русия.