Русия заяви в четвъртък, че ракетно-ядрената криза между Москва и Вашингтон е неизбежна без мерки за гарантиране на сдържаност и предвидимост, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Забележката на служителя на външното министерство Владимир Ермаков дойде ден след като Съединените щати и НАТО официално отговориха на руските предложения за сигурност по начини, за които Кремъл каза, че не отговорят на ключовите им опасения, но оставят отворена възможността за по-нататъшен диалог.

Ермаков каза, че НАТО е в състояние бързо да разположи ядрени оръжия, които да могат да нанасят удари по стратегически цели в Русия.

"Продължаваме да настояваме, че е приоритет да се постигне принципно разбиране, че проблемите в тази област трябва да бъдат спешно решени. В противен случай нови "ракетни кризи" са неизбежни", каза той.

Русия оставя вратата отворена след като САЩ отхвърлиха ключови искания за сигурност

Русия оставя вратата отворена след като САЩ отхвърлиха ключови искания за сигурност

В Украйна се чувстват между чука и наковалнята: САЩ провокират Русия и Русия провокира САЩ

Пакетът за сигурност на Русия, представен през декември, включваше предложение тя и Западът да се въздържат от разполагане на ядрени ракети с малък или среден обсег (INF), които могат да ударят териториите на другия.

Ермаков каза, че Москва смята, че САЩ се подготвят за разполагане на ракети с малък или среден обсег в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

"Настояваме, че "съвместните ядрени мисии" на НАТО трябва незабавно да бъдат прекратени, всички американски ядрени оръжия да бъдат върнати в Съединените щати и инфраструктурата, която им позволява да осигури бързо разполагане, да бъде ликвидирана", каза Ермаков.

Москва, която е събрала десетки хиляди войници близо до Украйна, предупреди за възможен "военно-технически" отговор, ако исканията й не бъдат взети сериозно, заплаха, която според някои наблюдатели може да включва разполагане на ракети.

Разгръщането на наземни ракети по INF бе забранено съгласно американско-съветския пакт за контрол на въоръженията от 1987 г., но Вашингтон излезе от договора през 2019 г., обвинявайки Москва, че го нарушава, твърдение, което Русия отрече.

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Сергей Лавров не е удовлетворен от отговора на Вашингтон