Русия каза, че Съединените щати не успяват да се справят с основните им опасения за сигурността във връзка с Украйна, но оставят отворена вратата за по-нататъшни преговори за облекчаване на напрежението, съобщава "Ройтерс".

На фона на продължаващите опасения, че Русия може да нахлуе в прозападния си съсед, Вашингтон и Берлин също предупредиха, че могат да се насочат към спорния газопровод "Северен поток 2", който ще удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия.

Отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниската си точка след Студената война, след като Москва разположи десетки хиляди войници на границата с Украйна.

Русия отрича каквито и да е планове за нахлуване, но миналия месец поиска широкообхватни гаранции за сигурност от Запада, включително никога да не бъде позволено на Украйна да се присъедини към НАТО.

Вчера САЩ дадоха отговор в координация със съюзниците от НАТО, отхвърляйки забраната за присъединяване на Украйна, но предлагайки нов "дипломатически път" за излизане от кризата.

В първата си реакция на отговора Кремъл не беше впечатлен, но предпазлив. "Не може да се каже, че нашите възгледи са взети предвид", каза пред репортери говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

"Нека не бързаме с оценките, анализирането отнема време", каза той и добави, че документите са при Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че основната загриженост на Москва - потенциалът на Украйна да се присъедини към НАТО - е била игнорирана, но че е възможно да се продължи напред по други въпроси. "Има отговор, който дава надежда за започване на сериозен разговор по второстепенните въпроси".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза вчера, че ще говори отново с Лавров през следващите дни и че отговорът на САЩ "определя сериозен дипломатически път напред, ако Русия го избере".

Той поднови предложението за "реципрочни" мерки, включително намаляване на ракетите в Европа и прозрачност на военните учения и западната помощ за Украйна. Но той даде ясно, че САЩ няма да отстъпят от основното искане на Русия Украйна никога да не може да се присъедини към НАТО.

САЩ предупредиха за тежки и бързи последици, ако Русия нахлуе, включително възможни лични санкции срещу Путин.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че въпреки опасенията относно доставките на газ за Европа, газопроводът "Северен поток 2" е възможна цел. "Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, "Северен поток 2" няма да продължи и ние искаме да бъдем много ясни с това".

Тръбопроводът бе завършен през септември, но все още не е одобрен от Германия за употреба.

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Гласове в подкрепа на твърдението се чуват и от Германия

Първоначално предпазлива от свързването на "Северен поток 2" с украинската криза, Германия все по-често предупреждава за потенциални последици за газопровода. "Работим върху силен пакет от санкции" със западните съюзници и той обхваща няколко аспекта, "включително "Северен поток 2", каза пред парламента външният министър Аналена Бербок. 

По улиците на Киев има опасения, че Украйна е забравена на фона на преговорите на високо ниво между Москва, НАТО и Вашингтон. "САЩ провокират Русия и Русия провокира САЩ. И някъде по средата е Украйна", казва Дмитро Силенко, 23-годишен бизнесмен.

"Честно казано, не ме интересува кой кого провокира, важното е за мен да има мир. Останалото не ме интересува", каза той пред АФП.

Русия, която има тежки исторически отношения с Украйна, подклажда бунт в източната част на бившата съветска република. През 2014 г. година Русия също превзе Крим след свалянето на проруското правителство в Киев.

Настоящата криза накара НАТО да постави в готовност 8500 войници, като генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза вчера, че докато работим за деескалация, "ние сме подготвени и за най-лошото".

В друг опит за намаляване на напрежението висши руски и украински официални лица се срещнаха в продължение на осем часа в Париж с представители на Франция и Германия вчера.

Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на Кремъл, каза, че преговорите "не са лесни", но че друг кръг ще се проведе след две седмици в Германия.

Франция заяви след така наречените преговори в Нормандския формат, че пратениците са се ангажирали с крехкото прекратяване на огъня през юли 2020 г. в Източна Украйна между правителствените сили и промосковските сепаратисти.

Украинският президент Володимир Зеленски "оценява положително факта за срещата, нейния конструктивен характер, както и намерението да продължат смислените преговори след две седмици в Берлин", се казва в изявление на неговата пресслужба.

В Русия: Ракетно-ядрена криза е неизбежна без гаранции

В Русия: Ракетно-ядрена криза е неизбежна без гаранции

НАТО и САЩ са готови да разположат ядрени оръжия в Европа, Азия и Тихия океан