Шаманът от Якутск Александър Габишев е бил арестуван, защото отивал в Москва да изгони "демона Путин", съобщават руските медии.

Габишев, който беше решен да извърви пеша пътя до руската столица, е задържан през нощта срещу 19 септември на границата между Бурятия и Иркутска област, където и бил спрял да лагерува.

"Пристигнаха два автобуса с полиция", заяви пред изданието Znak.com един от хората, съпровождащи шамана. По думите му, полицаите се откарали Габишев в посока към бурятската столица Улан Уде.

Има вероятност срещу него да бъде повдигнато обвинение за организиране на екстремистка група.

Междувременно сподвижникът на шамана Дмитрий Крюков съобщи пред изданието "Сноб", че към лагера са се приближили няколко автомобила, които са преградили пътя в двете посоки. Около 40 мъже с маски на лицата са обкръжили мястото. Някои от тях са държали оръжия и фенери.

1000 протестираха в Санкт Петербург срещу изборните манипулации

1000 протестираха в Санкт Петербург срещу изборните манипулации

"Стига сте ни лъгали"

"Шаманът беше отвлечен. Събудиха го, отведоха го без да му дадат да се облече. Не знаем къде е сега. Наши хора отидоха да го търсят в Улан Уде." - коментира Крюков. Според него, сред маскираните е имало полицаи и служители на гвардията.

Един от привържениците на Габишев заяви в канала Telegram на изданието NewsOfYakutia, че въоръжените лица са носели автомати.

По-късно властите обявиха, че Габишев е издирван заради "извършени престъпления" в Якутия, но не уточниха какви. Планира се той да бъде преместен в Якутск за провеждане на следствени действия.

И шамани гасят горските пожари в Сибир

И шамани гасят горските пожари в Сибир

Русия хвърля всички сили срещу бедствието