Руският сенатор Алексей Пушков се застъпва за известния френски актьор Ален Делон, след като в интернет се появи петиция с искане да не се връчва на артиста почетна "Златна палма" за цялостно творчество на фестивала в Кан заради политическите му възгледи и критиките му към хомосексуализма, информират руски медии.

Американска петиция призовава да не се връчва на 83-годишния Ален Делон Почетна палма на филмовия фестивал в Кан заради политическите му възгледи. От Съединените щати искат да диктуват на света кои възгледи са правилни и кои не. Тоталитарна идеология, «made in USA» (произведена в САЩ - Бел. ред.), написа Пушков в "Туитър".

В средата на април стана ясно, че Делон ще получи почетната "Златна палма" за цялостно творчество на фестивала в Кан през 2019 г. Организаторите на фестивала нарекоха Делон "гигант, жива легенда и световен символ".

Но решението на организаторите на фестивала предизвика критика. Организирана е и петиция срещу награждаването на Делон, която към 16 май събра повече от 22 хиляди подписа. Авторите на петицията обвиняват актьора във физическо насилие към жените и напомнят, че той поддържа френската крайнодясна партия "Национален фронт".

Организаторите на фестивала са решили да не се отказват от плана си да наградят Делон, тъй като не връчват Нобелова награда за мир, а за приноса му като артист към киноиндустрията, което не е свързано с политическите възгледи на актьора.

Кинофестивалът се провежда от 14 до 25 май.