Докато "Юбер" промени транспортните услуги в много градове по света, адските задръствания в Сао Пауло доведоха до създаването на ново приложение, което отваря небето за пътниците: Voom - такси услуга с хеликоптер, при която се таксува спрямо дистанцията и теглото на пътника, съобщава АФП.

Новата услуга е божи дар за бързащите, но само ако метеорологичното време позволява.

12-милионният град има сериозни проблеми с огромните задръствания. В града има 5,9 милиона автомобила или един на всеки двама души. В пиковите часове трафикът може да достигне до дължина 576 километра.

Бизнес начинанието е от април. Приложението пита пътниците за теглото и багажа им, а след това изпраща калкулираната цена.

Около 30 километра се вземат за 9 минути и струва 150 долара. Други компании, предлагащи услуги с хеликоптери, вземат 10 пъти повече и пътуванията трябва да бъдат заявени най-малко два дни предварително.

Сао Пауло е на върха на списък с 500 града, които от Voom са избрали за дебюта си поради различни причини. Градът е с най-големия флот от хеликоптери в света. В Сао Пауло има около 700 хеликоптера, почти 1/3 от всички в Бразилия, и около 530 площадки за кацане.

В момента между шестима и десетима души използват услугата всеки ден.