Световният номер едно при мъжете по тенис Новак Джокович трябва да бъде депортиран от Австралия, ако не е казал истината за освобождаването си от правилата за ваксинация, каза вицепремиерът на Австралия пред БиБиСи.

Барнаби Джойс коментира, че "не можете просто да се скитате по света с мисълта, че тъй като сте наистина богат, наистина сте над законите на други страни". Съдът ще реши дали той да бъде депортиран в понеделник.

34-годишният сърбин, който заяви, че е против ваксинацията, е получил медицинско освобождаване да играе на турнира в Мелбърн по неуточнени причини, решение, което вбеси много австралийци.

Служители на австралийските гранични сили (ABF) казаха, че Джокович "не е успял да предостави подходящи доказателства" за влизане, след като е пристигнал от Дубай. Той е задържан в хотел, използван за имигранти в предградие на Мелбърн.

Ако не е попълнил формулярите по подходящ начин, той приема законите на суверенна страна за шега, коментира Джойс.

Отборът на Джокович оспори решението на ABF, а изслушването във Федералния окръжен и семеен съд на Австралия е насрочено за понеделник. Все още не е ясно дали Джокович ще остане в същия хотел дотогава.

По-рано премиерът Скот Морисън каза, че никой не е над правилата на страната. Спорът накара сръбския президент Александър Вучич да каже, че Джокович е жертва на "тормоз" и че "цяла Сърбия" го подкрепя. Морисън отрече отмяната на визата да се дължи на "някакво специфично положение във връзка със Сърбия".

Бащата на Новак Джокович на пресконференция в Сърбия обясни, че синът му, както "Иисус бе разпнат ... опитват се да разпънат Новак по същия начин, да го поставят на колене ..."

В сръбската столица Белград бащата на Джокович Срджан поведе демонстрация заедно с няколкостотин души пред парламента на страната. "Ние не призоваваме за насилие... само за подкрепа" за Новак, призова Срджан в мегафон, докато тълпа развява сръбски знамена и транспарант с надпис: "Страхуват се от най-добрия, спрете коронафашизма".

Испанският тенисист Рафаел Надал, който е в Мелбърн, за да се подготви за турнира, каза, че е "нормално" австралийците да бъдат "много разочаровани от случая". "Единственото за мен ясно нещо е, че ако си ваксиниран, можеш да играеш на Australian Open. Разбира се, след като много хора умираха в продължение на две години ... ваксината е единственият начин да спрем тази пандемия."

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза днес пред британския Sky News, че тя и цяла Сърбия твърдо застават до Новак Джокович, съобщава b92.

Бърнабич също така посочи искане, без да иска да се намесва в имиграционните разпоредби на Австралия, Джокович да бъде преместен от неадекватни условия в хотела, в който е отседнал, в къщата, която е наел и където ще отседне по време на Australian Open, с гаранциите на държавата Сърбия.

Бърнабич каза, че самата тя е ваксинирана дори с третата доза и че властите в Сърбия непрекъснато призовават гражданите да бъдат ваксинирани, но по-конкретно Новак Джокович не е получил същото третиране като други спортисти в Австралия.

"Новак получи медицинско освобождаване, както и разрешение за участие в Australian Open, така че сега е там", каза Бърнабич.

На въпрос защо е в такава ситуация, ако има изключение, Бърнабич каза, че това е въпрос към австралийските власти, в който тя не иска да се меси, но че е важno за нея като премиер и за цялата страна да се стигне до решение възможно най-скоро.

Тя заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е в пряк контакт с Джокович и семейството му, както и че е в контакт с посолството на Сърбия в Австралия и посолството на тази страна в Белград.

На въпрос дали е съгласна с оценката на президента, че става дума за политическо преследване, Бърнабич каза, че не вижда нищо друго освен това.

На въпрос на водещия относно съобщенията на Джокович за ваксинация в социалните мрежи, Бърнабич каза, че не може да бъде адвокат на Джокович.

Бърнабич каза, че Сърбия ще приеме решението, но подчертава, че "всички знаем, че поне 20 различни тенисисти не са ваксинирани и те са показали причините за това и ще им бъде позволено да играят".

"Аз заставам до Новак, Сърбия застава до Новак, всички ние заставаме до Новак и семейството му в тези трудни времена", каза Бърнабич.

Австралия анулира визата на Джокович, може да го депортират

Австралия анулира визата на Джокович, може да го депортират

Сърбинът е откаран в хотел, където задържат мигранти