Визата на тенис звездата Новак Джокович за влизане в Австралия беше драматично отнета при пристигането му в Мелбърн, предаде BBC.

Световният номер 1, който трябва да участва в Откритото първенство на Австралия, беше задържан на летището в града в продължение на няколко часа, преди граничните служители да обявят, че не е спазил правилата за влизане и ще бъде депортиран.

След това Джокович беше отведен в правителствен хотел. Адвокатите му подадоха спешна жалба в съда.

Всичко това бе следствие от бурна негативна реакция срещу твърдението на Джокович, че е получил медицинско изключение да не си постави ваксина срещу коронавирус и намерението въпреки това да бъде допуснат до състезанието. Сърбинът не е говорил за ваксинационния си статус, но миналата година заяви, че е "против ваксинацията".

От Тенис Австралия заявиха, че освобождаването му от медицинска отговорност е било предоставено от две независими медицински комисии, но граничните служители твърдят, че Джокович "не е представил подходящи доказателства" за влизане, след като е пристигнал в сряда от Дубай.

Премиерът на Австралия Скот Морисън отрече към тенисиста да има специално отношение и заяви, че никой не е над правилата на страната. Той обаче добави, че публичната позиция на Джокович относно ваксинацията е привлякла вниманието на граничните служби.

Спортисът е отведен в хотел в предградието Карлтън в Мелбърн, който се използва за задържане на имигранти. Неотдавна там е имало огнище на Covid-19. Третирането на Джокович предизвика възмущение в Сърбия. Баща му, Сърджан Джокович, заяви, че на летището синът му е бил държан в стая, охранявана от полицията.

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък каза, че звездата е жертва на "тормоз" и че "цяла Сърбия го подкрепя".

Австралия не спира да чупи COVID-19 рекорди, гняв заради допускането на Джокович

Австралия не спира да чупи COVID-19 рекорди, гняв заради допускането на Джокович

Трети пореден ден рекорден брой заразени в страната