Новозаразените с COVID-19 в Австралия достигнаха рекордно ниво за трети пореден ден днес, което допълнително натоварва болничните ресурси и центровете за тестване, докато общественият гняв нараства заради справянето с бързо развиващата се епидемия, предизвикана от коронавирус варианта "Омикрон", предаде "Ройтерс".

Мнозина австралийци, които вече са недоволни от дългите опашки в обществените центрове за тестване и недостига на домашни тестове, бяха допълнително разгневени, когато се появи новината, че тенисист номер едно Новак Джокович е получил медицинска "зелена светлина" да влезе в страната.

Австралия започва 2022-а с рекорден брой заразени с COVID-19

Австралия започва 2022-а с рекорден брой заразени с COVID-19

Нарастват и хоспитализираните

Премиерът Скот Морисън, под натиск в началото на година на избори, се опита да увери избирателите, че неговата дясноцентристка коалиция държи ситуацията под контрол, като същевременно държи строг контрол върху бюджетните разходи.

"Тук няма сребърни куршуми", отбеляза Морисън пред репортери преди заседание на националния кабинет, групата от федерални, щатски и териториални ръководители, натоварени със справянето с пандемията.

"Трябва само да работите за решаването на проблема, да работите заедно по проблема и да го преодолеете", изтъкна Морисън.

Австралия с рекорд на новозаразените, обсъждат граничен контрол между щатите

Австралия с рекорд на новозаразените, обсъждат граничен контрол между щатите

11 264 нови случая...

Властите съобщиха за рекордните 64 774 новозаразени, повечето в Нов Южен Уелс и Виктория, най-гъсто населените щати в страната. Вчера бяха регистрирани 47 800 заразени.

Общият брой на заразените нарасна над 50 пъти от около 1 200 души в края на ноември, когато беше открит първият заразен с "Омикрон" в страната.

Хората, приети в болници в Нов Южен Южен Уелс и Виктория, са се увеличили с 10% вчера, а властите предупредиха, че тези числа ще се повишат още през следващите няколко седмици.

"Предстоят ни няколко предизвикателни седмици", предупреди пред репортери заместник-министърът на здравеопазването на Нов Южен Уелс Сюзън Пиърс.

Лаборатория в Австралия погрешно обяви за "отрицателни" 400 заразени с COVID

Лаборатория в Австралия погрешно обяви за "отрицателни" 400 заразени с COVID

На фона на новите ограничения

Бързото нарастване на случаите през последните седмици доведе до дълги опашки в публично финансираните центрове за PCR тестване. Това накара властите да помолят хората да търсят PCR тестове само ако са симптоматични, което от своя страна доведе до недостиг на бързи антигенни тестове, които могат да се използват у дома, но трябва да бъдат закупени частно.

Морисън, който трябва да свика федерални избори преди май, изключи субсидирането на по-голямата част от домашните комплекти за тестване, позовавайки се на повишена роля на "личната отговорност".

Очаква се някои щатски ръководители да притиснат Морисън на заседанието на кабинета днес за субсидиране на бързи антигенни тестове.

Австралия съкращава срока за бустерните дози ваксини

Австралия съкращава срока за бустерните дози ваксини

Това се налага заради варианта Омикрон

Властите също така бяха подложени на остри критики за решението за предоставяне на Джокович, който отказа да разкрие ваксинационен статус, но по-рано заяви възражението си срещу задължителните ваксини, медицинско изключение за участие в турнира от Големия шлем "Аустрелиън оупън".

Решението предизвика недоволство в социалните мрежи и критики от други спортисти, медицински специалисти и депутати.