Австралия започна 2022 г. с рекорден брой новозаразени с COVID-19, след като огнище, съсредоточено в източните щати, нарасна, а Нов Южен Уелс разхлаби правилата си за изолация за здравните работници, докато броят на хората, хоспитализирани с коронавируса, нарасна, информира "Ройтерс".

Нов Южен Уелс, най-многолюдният щат, и Виктория публикуваха рекордни бройки новозаразени съответно от 22 577 и 7 442 души, показват данните на здравното министерство.

Австралия с рекорд на новозаразените, обсъждат граничен контрол между щатите

Австралия с рекорд на новозаразените, обсъждат граничен контрол между щатите

11 264 нови случая...

Четирима души са починали от COVID-19 в Нов Южен Уелс и деветима във Виктория, като броят на починалите по време на пандемията в цялата страна вече е над 2 250 души.

Включвайки новозаразените в Куинсланд, Тасмания и Австралийската столична територия, събота вече постави национален рекорд от 33 161 заразени, надхвърляйки вчерашните 32 946 заразени, дори преди да бъдат публикувани бройките от Южна Австралия, Западна Австралия и Северната територия.

Всички австралийски щати, с изключение на Западна Австралия, започнаха да живеят с вируса след по-високи нива на ваксинация, а разхлабването на ограниченията доведе до увеличение на заразените.

Лаборатория в Австралия погрешно обяви за "отрицателни" 400 заразени с COVID

Лаборатория в Австралия погрешно обяви за "отрицателни" 400 заразени с COVID

На фона на новите ограничения

Правителството на Нов Южен Уелс промени правилата си за самоизолация за асимптоматични здравни работници, които са били класифицирани като близък контакт със заразени с COVID-19, като им предостави изключение, ако се смятат за критични за тяхното работно място.

През седмицата след Коледа заразените в Нов Южен Уелс са се утроили от 6 288. Хоспитализациите заради COVID-19 почти са се утроили до 901 от 388 души, докато броят на хората в интензивни отделения се е увеличил с около 50% до 79 души.

Австралия съкращава срока за бустерните дози ваксини

Австралия съкращава срока за бустерните дози ваксини

Това се налага заради варианта Омикрон