Властите в Австралия допълнително ще съкратят срока ваксинираните срещу коронавирус да получат своите бустерни дози ваксини. Това съобщи в петък здравният министър Грег Хънт, цитиран от "Ройтерс".

Подсилващите дози ваксини ще се предлагат от 4 януари на всички над 18 години, които са получили втората такава четири месеца по-рано, а интервалът отново ще бъде намален на три месеца до края на януари.

"Тези дати са определени от голямо внимание, за да се даде на австралийците по-ранна продължителна защита", каза Хънт по време на медийна конференция в Канбера.

Повечето щати притискаха федералното правителство да го направи, за да се спре нарастващата вълна от случаи на варианта Омикрон. Преди две седмици властите намалиха времето за изчакване на пет месеца от шест.

Австралия бележи рекорди по заразени за трети ден

Австралия бележи рекорди по заразени за трети ден

Но властите вече открито омаловажават вируса

Австралия е сред страни с най-голям брой ваксинирани в света срещу COVID-19, като повече от 90% от хората на възраст над 16 години са получили две дози.

Но заболеваемостта достигна рекордни нива в петък, което накара щатите да възстановят някои ограничения. Страната отчете малко над 7700 нови случая, главно в най-гъсто населените щати Виктория и Нов Южен Уелс.

Въпреки рекордните случаи, властите се надяват, че болниците няма да бъдат подложени на изключителен натиск от новия щам, който според тях изглежда по-малко тежък от другите варианти.

Броят на хората, приети в болници, нараства постоянно, но остава много по-нисък, отколкото по време на огнища на Делта. Малко над 4% от пациентите в болниците са били заразени с Омикрон към 20 декември, като само един е в интензивно лечение.

И Австралия ще ваксинира децата на възраст 5-11 г.

И Австралия ще ваксинира децата на възраст 5-11 г.

Имунизацията започва от 10 януари догодина

Световната здравна организация по-рано този месец предупреди богатите страни да не трупат ваксини срещу COVID-19 за бустерни дози, тъй като това заплашва доставките за по-бедните страни, където нивата на инокулация все още са ниски.