Вариантът Омикрон на коронавируса стигна и до Австралия, съобщава "Франс прес".

Здравните власти в страната обявиха, че са установили новия щам при двама души, пристигнали вчера в Сидни от Южна Африка.

Малко след пристигането си двамата са дали положителен резултат за коронавирус, а при допълнителен анализ било констатирано, че става въпрос за новия вариант на COVID-19.

Пътниците са пристигнали с полет на авиокомпания "Катар Еъруейс" през Доха. И двамата са били напълно ваксинирани. Към момента те са без симптоми и са поставени под карантина в специални помещения.

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Светът бил подценил мащабите на пандемията в самото ѝ начало

Изолирани са и други 12 души, пътували в същия самолет от ЮАР, които засега не са показали наличие на коронавирус. Останалите около 260 души от полета от Доха са изпратени в център за карантиниране.

Припомняме, СЗО беше уведомена за първия случай на новия вариант, появил се в Южна Африка, на 24 ноември. Впоследствие щамът беше открит и в други държави.

Преди ден Австралия затвори границите си за всички, които са посетили ЮАР, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини, Сейшелските острови, Малави и Мозамбик и не са австралийски граждани.

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Симптомите на новия COVID щам - необичайни, но леки