Австралия за трети ден отчете рекордно висок брой нови случаи на COVID-19 в събота, в двата най-гъсто населени щата. Но премиерът Скот Морисън продължи да омаловажава рисковете, тъй като страната облекчава ограничаването на пандемията, съобщи "Ройтерс".

Щатът Нов Южен Уелс съобщи за 2482 нови случая, щат Виктория съобщи за 1504 нови случая, а щатът Куинсланд - съобщи за 31 нови случая в събота, като заедно те надвишиха предишния връх в Австралия от 3820 случая ден по-рано.

Морисън повтори в събота, че фокусът трябва да бъде върху хоспитализациите, а не върху реалния брой случаи, тъй като страната се учи да живее с вируса.

Австралия отлага за 15 декември отварянето на границите си

Австралия отлага за 15 декември отварянето на границите си

Заради новия вариант на коронавируса

Досега той каза, че нарастващият брой на случаите в Нов Южен Уелс не е довел до натиск върху болниците, като само 26 души са в интензивно лечение.

"Не бих се съгласил, че австралийците са самодоволни от това. Ние приемаме това невероятно сериозно. Най-добре е да се справим със спокойна глава и ясен план", каза Морисън на медийна конференция в Хобарт в островния щат Тасмания.

Той каза, че Австралия не е в същата ситуация като Обединеното кралство, Европа или Северна Америка, където случаите нарастват.

При последното облекчаване на пандемичните ограничения, напълно ваксинирани международни пътници, пристигащи в Сидни и Мелбърн, вече няма да има нужда да се изолират за 72 часа, заявиха в петък правителствата на Нов Южен Уелс и Виктория.

Австралия облекчава правилата за влизане на чужденци

Австралия облекчава правилата за влизане на чужденци

Те бяха едни от най-строгите в света заради пандемията

Пристигащите пътници все пак ще трябва да направят PCR тест в рамките на 24 часа след пристигането, но трябва само да се изолират, докато получат отрицателен резултат от теста.

Австралия затвори границите си скоро след началото на пандемията през 2020 г., което намали случаите на COVID-19 в сравнение с други богати нации. Страната досега е регистрирала около 239 000 случая и около 2130 смъртни случая.