Австралия обяви, че ще отложи повторното отваряне на границите си за ваксинирани за квалифицирани работници, международни студенти и други притежатели на визи, което беше определено за сряда, съобщи ДПА. Причината е новият вариант на коронавируса Омикрон.

"Комисията за национална сигурност взе необходимото и временно решение да постави на пауза следващата стъпка за безопасно отваряне на Австралия за международни квалифицирани и студентски кохорти, както и за хуманитарни, работещи летовници и притежатели на временни семейни визи от 1 декември до 15 декември".

Това се казва в изявление на правителството на Канбера в понеделник вечерта. Повторното отваряне за пътници от Япония и Република Корея също ще бъде поставено на пауза до 15 декември."

Новият вариант на COVID-19 стигна и до Австралия

Новият вариант на COVID-19 стигна и до Австралия

Потвърден е при двама ваксинирани пътници, пристигнали от ЮАР

Правителството каза, че "временната пауза" ще даде време на страната да събере информацията, от която се нуждае.

На пресконференция във вторник министърът на здравеопазването Грег Хънт каза, че решението да се постави на пауза облекчаването на ограниченията по границите за тези кохорти е взето от "предпазливост".

Припомняме, че решението на властите беше очаквано, въпреки че страната вече официално е ваксинирала 90 процента от населението си срещу коронавируса с поне една доза.

Симптомите на Омикрон засега са леки и могат да бъдат лекувани у дома, увери южноафрикански лекар, един от първите, който заподозря различен вариант.

Австралия облекчава правилата за влизане на чужденци

Австралия облекчава правилата за влизане на чужденци

Те бяха едни от най-строгите в света заради пандемията

Страни от Индонезия до Саудитска Арабия наложиха ограничения за пътуване за посетители от южната част на Африка.