Австралия ще облекчи значително забраните за влизане на чужденци в страната, като ще даде приоритет на определени групи, предаде BBC.

Квалифицираните мигранти и чуждестранните студенти, както и гражданите на Япония и Южна Корея, ще бъдат сред тези, на които ще бъде разрешено влизане от 1 декември. Всички посетители обаче трябва да са напълно ваксинирани.

От март миналата година Австралия въведе едни от най-строгите гранични проверки в света, включително за собствените си граждани.

Австралийци за задължителна ваксина: Животът ми не е дар от правителството

Австралийци за задължителна ваксина: Животът ми не е дар от правителството

85% от австралийците над 16-годишна възраст са напълно ваксинирани

Министър-председателят Скот Морисън нарече промяната "важна стъпка напред". Съгласно облекчените правила притежателите на виза, които отговарят на условията, ще могат да се върнат в Австралия, без да се нуждаят от специално разрешение.

Правителството съобщи, че в периода декември-януари се очаква броят на пътуващите да бъде около 200 000 души.

"Право на виза имат квалифицирани работници и студенти, както и бежанци, хуманитарни работници, притежатели на работни визи", уточни министърът на вътрешните работи Карън Андрюс.

Австралия започна поетапно отваряне, след като достигна целите си за ваксинация. Повече от 85% от австралийците над 16 години вече са си поставили по две дози от ваксините срещу коронавирус.

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Австралия не желае да се откаже от въглищата

Страната ще се фокусира върху технологии за намаляване на вредните емисии