Властите в австралийските провинции да се оттеглят от намеса в живота на хората. За това настоя австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от "Гардиън". Той заяви, че "няма толерантност" към насилствени, антиправителствени протести, но в същото време настоя, че сега е време "австралийците да вземат живота си обратно".

Законопроектът за управление на пандемията, въведен от премиера на провинция Виктория Даниел Андрюс, предизвика продължителни протести в Мелбърн. Демонстранти сравниха премиера с Адолф Хитлер и дори скандираха той да бъде обесен.

Австралия достигна 90% ваксинирани с първа доза

Австралия достигна 90% ваксинирани с първа доза

Морисън: От най-високите нива на ваксиниране в света и най-добрите рекорди в спасяването на животи

The Age съобщи, че служителите за борба с тероризма са повдигнали обвинение срещу викторианец, който е насърчил протестиращите срещу блокирането да донесат огнестрелни оръжия в парламента и да убият Андрюс и продължават да разследват други предполагаеми екстремисти, участващи в протестите.

На неваксинираните бяха наложени глоби от 1378 долара, ако бъдат хванати да нарушават нови здравни заповеди за COVID-19.

Морисън каза, че Австралия е "гражданско, мирно общество", където разногласията не се решават с насилие. Премиерът каза, че австралийците са "свършили невероятна работа" по време на пандемията на коронавирус, "но сега е време правителствата да отстъпят назад и австралийците да върнат живота си".

"През последните няколко години правителствата казваха на австралийците какво да правят", каза Морисън. Имаше нужда от това, тъй като преминахме през пандемията, но сега е моментът да започнем да връщаме всичко това обратно. Сега имаме един от най-високите нива на ваксиниране в света, имаме една от най-силните икономики, които ще преминат през пандемията, и имаме един от най-ниските нива на смъртност от Covid в света."

В четвъртък Морисън разграничи правителството си от мерки като задължителни ваксини.

"Бизнесът може да направи своя избор по отношение на закона, но ние не искаме да казваме на австралийците какво да правят, каза премиерът. Ваксините са задължителни само в случаите, когато имате здравни работници, които работят с уязвими хора."

Морисън каза, тъй като делът на ваксинираните австралийци е 80%, "австралийците могат да си върнат живота".

Австралия ваксинира 80% от хората над 16-годишна възраст

Австралия ваксинира 80% от хората над 16-годишна възраст

Постигна целите си и облекчава забрани