Милиони жители на Куинсланд, които изберат да не получат ваксина срещу коронавирус, могат да бъдат изправени пред големи глоби, ако бъдат хванати да нарушават строги нови правила, забраняващи им да присъстват на места, съобщава "Скай нюз".

Незащитените жители на Куинсланд ще бъдат наказани с глоба от 1378 долара, ако бъдат хванати да нарушават нови здравни заповеди за COVID-19.

Премиерът Анастасия Палашчук обяви, че на неваксинираните хора е забранено да влизат в помещения като барове, клубове и ресторанти от 17 декември или когато щатът достигне 80% покритие с двойна доза.

Колебливостта по отношение на ваксината и продължаващият натиск от страна на бизнес групи и лидери принудиха правителството да направи този ход, който беше изненада за много министри, които според съобщенията не бяха помолени да подпишат плана в кабинета.

През следващите дни ще влязат в сила заповеди за обществено здравеопазване, които ще задължат милиони жители, както и служители в хиляди предприятия.

Собствениците на фирми са призовани да извикат полиция, ако се сблъскат с клиент нарушител.

Палашчук коментира, че нейното правителство е решило да предприеме този ход, за да защити Куинсланд и "да спре разпространението на вируса".

"Семействата искат да знаят, че са в безопасност, когато са навън на обществени места", каза тя на пресконференция.

Единственото разрешено изключение за неваксинираните ще бъде грижите в края на живота, раждане или спешните случаи.

Незащитените жители на Куинсланд все още ще могат да влизат в основни магазини, обществен транспорт и да присъстват на сватба, ако има максимум 20 гости.

Премиерът каза, че коронавирусът ще навлезе в щата и ще зарази "малкия процент", които са неваксинирани.

Междувременно тези, които са напълно ваксинирани, ще получат редица нови свободи от 17 декември или когато щатът достигне 80 процента двойна доза.

Това ще осигури допълнително облекчение за собствениците на фирми, семействата, младите хора и за милиони жители на Куинсланд.

Тя каза, че жителите заслужават да бъдат възнаградени за това, че запретват ръкави и могат да живеят нормален живот.

"Мисля, че хората искат да могат да отидат на музикален фестивал или стадион, или кафене, или ресторант и да знаят, че хората около тях са напълно ваксинирани и е безопасно за семейството им да ходят на тези места", каза премиерът.

Свободи за ваксинираните:

Събитията на всички правителствени стадиони на Куинсланд, включително Suncorp, The Gabba, Queensland Country Bank и Metricon, ще бъдат само за напълно ваксинирани, включително персонал;

Местата за гостоприемство, включително пъбове, клубове, хотели, барове, ресторанти и кафенета, ще бъдат отворени само за ваксинирани посетители и персонал;

Места за забавление, включително музика на живо и караоке барове, ще бъдат отворени само за ваксинирани посетители и персонал;

Музикалните фестивали, както на закрито, така и на открито, ще бъдат за ваксинирани участници, изпълнители и персонал;

Държавните галерии, музеи и библиотеки ще бъдат само за ваксинираните;

Няма ограничение за сватбите, при условие че всички присъстващи са напълно ваксинирани;

Посетителите на грижи за възрастни хора, болници, затвори и услуги за хора с увреждания ще трябва да бъдат ваксинирани, освен при грижи в края на живота, раждане или спешни случаи;

Австралия ваксинира 80% от хората над 16-годишна възраст

Австралия ваксинира 80% от хората над 16-годишна възраст

Постигна целите си и облекчава забрани