Австралия постигна целта си 80% от хората на 16 и повече години да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19, каза премиерът Скот Морисън. Това се случва, докато страната преминава от строга политика за ограничаване към живот с вируса като ендемичен, предаде "Блумбърг".

"Успяхме! написа  Морисън в публикация във Фейсбук. "Това ще ни помогне да продължим безопасно да отворим отново."

Двата най-големи града в Австралия, Сидни и Мелбърн, облекчиха строгите си мерки за блокиране през последните седмици, след като достигнаха прага на ваксинация от 70%, като позволиха на жителите да се хранят в ресторанти и отново отвориха училища.

Приблизително половината от населението на страната прекара месеци у дома тази година, докато властите се бореха с разпространението на силно заразния Делта вариант.

Властите заявиха, че има повече свобода след преминаване на 80%, което ще включва хора, които не са напълно ваксинирани.

Припомняме, че 1 ноември Австралия облекчи строгите гранични ограничения, позволявайки на ваксинираните си граждани свободно да влизат и да пътуват в чужбина. 

Това става за първи път от началото на пандемията.

Австралийското външно министерство уточни, че разхлабването на мерките ще засегне около 47 хиляди граждани и постоянни жители на страната.

Ограниченията, наложени от необходимостта да се предотврати разпространението на COVID-19, бяха в сила в продължение на 18 месеца. В съответствие с тях австралийците, пребиваващи в чужбина, с редки изключения, не са имали възможност да се върнат в родината си или да заминат в чужбина.

Австралия облекчава COVID ограничения, но очаква бум на заразени

Австралия облекчава COVID ограничения, но очаква бум на заразени

По-голямата част от населението се ваксинира срещу вируса