Австралия се подготвя за още новозаразени и хоспитализирани болни с усложнения от COVID-19, заявиха служители в събота, цитирани от "Ройтерс". В същото време, властите постепенно облекчават пандемичните ограничения, а по-голямата част от населението се ваксинира срещу вируса.

Сидни, под карантина вече повече от 100 дни, ще облекчи някои основни ограничения за напълно ваксинираните от понеделник. Повече от 70% от населението на щата Нов Южен Уелс, чиято столица е Сидни, са били напълно ваксинирани.

"Знаем, че с отварянето, броят на случаите ще се увеличава, каза премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пероте. Но това, което е от ключово значение за опазването на хората, е нашата висока степен на ваксинация."

Мелбърн отново със скок на заболеваемостта, въпреки блокадата

Мелбърн отново със скок на заболеваемостта, въпреки блокадата

Обяснението на властите е в голямата посещаемост на домашни партита и футболен мач миналия уикенд

Най-населеният щат в Австралия регистрира 580 нови инфекции в събота, всички от варианта Делта, както и 11 смъртни случая. Съседната Виктория, чиято столица Мелбърн е под блокада от началото на август, отчита рекордни 1965 заразени и пет смъртни случая. Щатът, където живее около една четвърт от 25-те милиона души в Австралия, е ваксинирала около 57% от населението си.

Федералното правителство иска да привлече 2000 медицински сестри и лекари от чужбина през следващите шест месеца, за да помогне на болниците при натиск над здравната система, каза здравният министър Грег Хънт пред The Age.

Австралия отваря граници за ваксинираните австралийци

Австралия отваря граници за ваксинираните австралийци

От март 2020 г. Австралия има някои от най-строгите гранични правила в света

"Случаите на COVID-19 в Австралия обаче остават далеч по-ниски от много подобни страни = около 125 000 заразени и 1421 смъртни случая. Съседната Нова Зеландия, която до голяма степен беше почти без заразени през по-голямата част от пандемията до избухването на Delta в средата на август, съобщи за 34 нови локални случая, спрямо 44 в петък.