Австралия ще отвори отново международната си граница от ноември, давайки дългоочаквани свободи на ваксинираните граждани и техните роднини, съобщава БиБиСи.

От март 2020 г. Австралия има някои от най-строгите гранични правила в света - дори забранява на собствените си граждани да напускат страната.

"Време е да върнем живота на австралийците", каза премиерът Скот Морисън. Хората ще имат право да пътуват, когато процентът на ваксиниране в държавата им достигне 80%, каза той на брифинг за пресата в петък.

Пътуванията няма да бъдат незабавно отворени за чужденци, но правителството заяви, че работи "за посрещане на туристите на нашите брегове".

Понастоящем хората могат да напуснат Австралия само по изключителни причини, като задължителна работа или посещение на умиращ роднина. Влизането е разрешено за граждани и други с изключения, но има строги тавани за брой на пристигане. Това остави десетки хиляди заседнали в чужбина.

Австралия пуска гражданите си в чужбина от Коледа, дотогава ваксинацията ще е 80%

Австралия пуска гражданите си в чужбина от Коледа, дотогава ваксинацията ще е 80%

Хората ще могат свободно да пътуват извън Австралия

В петък Морисън заяви, че задължителната австралийска 14-дневна хотелска карантина - която струва на всеки пътник $3000 (1600 британски лири) - ще бъде прекратена.

Тя ще бъде заменена със 7 дни домашна карантина за ваксинирани пътници. Когато по-късно на неваксинирани пътници бъде разрешено да влязат, те трябва да са изолирани 14 дни.

Търсенето на полети се очаква да бъде голямо и авиокомпаниите вече предупредиха за забавяне при възобновяването на услугите.

Сидни, Мелбърн и Канбера в момента са в блокиране поради огнища на вируса. Това помогна за ускоряване на приема на ваксини през последните месеци.

Нов Южен Уелс - който включва и Сидни - е на път да бъде първият щат, който ще премине прага от 80% ваксинирани след няколко седмици. Виктория - където е Мелбърн - не изостава.

Но щати като Куинсланд и Западна Австралия заплашиха да запазят границите си затворени, докато процентът на ваксините стане още по-висок.

Тези щати успяха да поддържат нивата на Covid на или близо до нула, след като затвориха границите си за щати с инфекции.

Това е силно очаквано съобщение за хиляди австралийци както в страната, така и в чужбина. Без съмнение това е емоционален момент за мнозина, след почти две години изолация.

Стриктната гранична политика на Австралия се признава за успех, особено в началото на пандемията, но вариантът Делта промени всичко.

270 задържани на протести срещу Covid мерки в Австралия

270 задържани на протести срещу Covid мерки в Австралия

Има ранени полицаи

Западна Австралия и Куинсланд все още продължават политиката си, което означава, че са най-бързи в затваряне на границите си за други части на Австралия.

Това е много различна картина в Нов Южен Уелс, най-населеният щат, където политиката се е променила от затваряне към ваксинация.

Всичко това ще направи практиките за отваряне на международните граници доста трудни.

Авиокомпаниите вече казаха, че не са готови за увеличаване на услугите, които ще изисква това повторно отваряне. И тъй като все още много подробности са неясни по отношение на ограниченията и доказателствата за ваксинация, това може да бъде потенциално главоболие и за граничните власти.

Нов Южен Уелс или Виктория може да разрешат на своите напълно ваксинирани жители да пътуват в чужбина и да се върнат в домашна карантина, но Западна Австралия например най-вероятно ще бъде сдържана да направи това.

Така че може да има сценарий, при който за хората в някои щати би могло да бъдат по-лесно да пътуват до Лондон за ваканция, отколкото да отидат в Пърт.

Ключовите прагове за ваксинация също са част от по-широкия план на Австралия да излезе от блокирането и да "живее с вируса".

Сидни - където е най-голямото летище в Австралия - трябва да излезе от 13-седмично блокиране на 11 октомври.

Мелбърн отново със скок на заболеваемостта, въпреки блокадата

Мелбърн отново със скок на заболеваемостта, въпреки блокадата

Обяснението на властите е в голямата посещаемост на домашни партита и футболен мач миналия уикенд