От днес Австралия облекчава строгите гранични ограничения, позволявайки на ваксинираните си граждани свободно да влизат и да пътуват в чужбина, предаде АП.

Агенцията уточнява, че това става за първи път от началото на пандемията.

Австралийското външно министерство уточни, че разхлабването на мерките ще засегне около 47 хиляди граждани и постоянни жители на страната.

Ограниченията, наложени от необходимостта да се предотврати разпространението на COVID-19, бяха в сила в продължение на 18 месеца. В съответствие с тях австралийците, пребиваващи в чужбина, с редки изключения, не са имали възможност да се върнат в родината си или да заминат в чужбина.

Австралия облекчава COVID ограничения, но очаква бум на заразени

Австралия облекчава COVID ограничения, но очаква бум на заразени

По-голямата част от населението се ваксинира срещу вируса

На ограничен брой граждани и постоянно живеещи беше разрешено да се върнат от чужбина със задължителна 14-дневна карантина в хотела за своя сметка.

Смекчаването на правилата за влизане и излизане е свързано с увеличаване на процента на ваксинация. Повече от 80% от жителите на 16 и повече години в двата най-гъсто населени щата на Австралия - Нов Южен Уелс и Виктория - са напълно ваксинирани.

Въпреки това, промените в правилата за пътуване варират в Австралия, тъй като щатите и териториите имат различни нива на ваксинация и свои собствени здравни политики.

Австралия отваря граници за ваксинираните австралийци

Австралия отваря граници за ваксинираните австралийци

От март 2020 г. Австралия има някои от най-строгите гранични правила в света

Въпреки че първото премахване на ограниченията за влизане в Австралия засяга само нейните граждани, постоянно пребиваващи и техните близки семейства, план за отваряне на страната за чуждестранни туристи и работници ще започне в обозримо бъдеще.