Хиляди австралийци излязоха на протест срещу задължителната Covid ваксинация.

С викове "Свобода, свобода!" и с плакати с надпис "Спрете сегрегацията сега!" хиляди демонстранти срещу ваксинациите преминаха през центъра на Мелбърн, вторият по-големина град в Австралия, който бе най-тежко засегнат от пандемията, съобщи Ройтерс.

В протеста, минал под мотото "Световен митинг за свобода", срещу задължителните ваксинации в Мелбърн се включи и депутатът Катрин Къминг.

Протестиращи групи се събраха и в Сидни, Бризбън и други градове. Няма информация за безредици или насилие по време на акциите. В Сидни е издигнат плакат "Животът ми е дар от Господ, не от правителството".

Паралелно с това в същите градове по-малки групи граждани се събраха в подкрепа на мерките.

Снимка 554166

Източник: EPA/БГНЕС

Почти 85% от австралийците над 16-годишна възраст са напълно ваксинирани срещу коронавируса към 19 ноември. От 1 ноември Австралия облекчи строгите гранични ограничения, позволявайки на ваксинираните си граждани свободно да влизат и да пътуват в чужбина. 

Ваксинацията в страната е доброволна, но отделни щати и я направиха задължителна за групи професии и въведоха ограничения за неваксинирани, като посещения на ресторанти и концерти.