Япония, третата по големина икономика в света, ще затвори границите си за всички чужденци, докато плановете на Австралия да отвори отново за квалифицирани мигранти също бяха поставени под съмнение, след като страните се опитват да овладеят разпространението на новия вариант на коронавируса "Омикрон", информира "Ройтерс".

Пазарите възвърнаха известно хладнокръвие, докато инвеститорите очакват повече подробности за варианта след свободното падане миналата седмица, след като новините за появата му разпалиха опасения, че нови ограничения могат да спрат зараждащото се икономическо съживяване от двегодишната пандемия.

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Това обявиха от СЗО

Потенциално по-заразен от предишните варианти, "Омикрон", идентифициран за първи път в Южна Африка, беше открит в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Хонконг, Израел, Нидерландия и Южна Африка.

Може да отнеме "дни до няколко седмици" да се разбере нивото на тежест на варианта, обяви Световната здравна организация (СЗО), която го нарече "вариант на безпокойство".

Япония ще затвори границите си за всички чужденци от вторник, обяви премиерът Фумио Кишида.

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Симптомите на новия COVID щам - необичайни, но леки

"Ние вземаме мерки със силно чувство за криза", отбеляза той пред репортери по-рано, въпреки че все още не са открити заразени с "Омикрон" в Япония.

От своя страна Австралия трябва да преразгледа плановете си да отвори отново от 1 декември за квалифицирани мигранти и студенти, обяви премиерът Скот Морисън, добавяйки, че било "малко рано" да се възстанови двуседмичната карантина в хотел за чуждестранни пътници.

"Така че ние просто правим това стъпка по стъпка, получаваме най-добрата информация, вземаме спокойни, разумни решения", увери Морисън.

И в Азия затягат мерките срещу "Омикрон"

И в Азия затягат мерките срещу "Омикрон"

От Япония до Тайланд се готвят за нова вълна

Комисия в областта на националната сигурност ще заседава по-късно през деня, за да оцени разхлабването на режима по границите, което трябва да стане от сряда, добави той, докато ръководителите на щати и територии се готвят да се срещнат.

Морисън призова за спокойствие, след като тежестта, предаваемостта и резистентността към ваксини на "Омикрон" не са определени, повтаряйки коментари на СЗО.

Симптомите на "Омикрон" засега са леки и могат да бъдат лекувани у дома, увери южноафрикански лекар, един от първите, който заподозря различен вариант.

Страни от Индонезия до Саудитска Арабия наложиха ограничения за пътуване за посетители от южната част на Африка.

Сингапур отложи началото на коридори за пътуващи ваксинирани със страни от Близкия изток, като Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с оглед на ролята им на "транспортни възли" за засегнатите страни, обяви здравното министерство на страната.

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

"Отличната наука трябва да бъде аплодирана, а не наказвана"