Американски законодатели търсят възможности за криминализиране на подкрепата за антиизраелски кампании, съобщава Тhe Intercept.

Според авторите на материала криминализирането на политическата реч и активизма срещу Израел е една от най-големите заплахи за свободата на словото на Запад.

Във Франция активисти са задържани и преследвани за носене на тениски с призив за бойкотиране на Израел. Великобритания прие серия от мерки, които имат за цел да поставят извън закона подобен активизъм. В САЩ губернатори се надпреварват кой може да наложи най-крайните регулации за забрана на бизнеса да участва в антиизраелски бойкоти и срещу заселническата политика на Израел на Западния бряг, която се разглежда от света като незаконна.

Сега група от 43 сенатори - 29 републиканци и 14 демократи, искат да се приеме закон, който би направил углавно престъпление оказването на подкрепа на международен бойкот срещу Израел от страна на американци. Основните вносители на проектозакона са демократът Бен Кардин от Мериленд и републиканецът Роб Портман от Охайо. Най-шокиращият аспект от наказанието е: нарушилият забраната ще получи минимум глоба от 250 000 долара и максимална присъда от 1 милион долара глоба или 20 г. затвор.

Проектозаконът, наречен Israel Anti-Boycott Act, е внесен от Кардин на 23 март. Според Еврейската телеграфна агенция законопроектът "е бил подготвен с помощта на Американско-израелската комисия по обществени дела".

Проектозаконът е подкрепян също от сенатори като Чък Шумър, Тед Круз, Бен Сас, Марко Рубио и други.

Подобна мярка е внесена и в Камарата на представителите на същата дата от двама републиканци и един демократ. Тя е подкрепяна от 63 демократи и 174 републиканци.