България е съюзник на САЩ в НАТО, разположена по бреговете на Черно море, в регион, който сега е на първо място в усилията за възпиране на по-нататъшна руска агресия и смекчаване на китайското влияние в Югоизточна Европа, пише Daily Signal, издание на The Heritage Foundation, американски консервативен мозъчен тръст създаден през 1973 г., базиран във Вашингтон, окръг Колумбия, с водеща роля в консервативното движение по време на президентството на Роналд Рейгън.

Укрепването на дългогодишните двустранни отношения между САЩ и България предоставя на София стабилен алтернативен партньор на Запад, който да подкрепи тази страна срещу вечно надвиснали заплахи.

Инвазията на Русия в Украйна не само подчерта предизвикателствата пред сигурността на региона, но също така разкри дълбоки разломи в самата България, демонстрирани от неотдавнашните проукраински и проруски протести в цялата страна.

Политически, България е изправена пред продължаваща нестабилност, която има последици не само за самата балканска страна, но и за нейните съседи в региона.

Във вътрешен план коалиционното правителство, ръководено преди това от вече бившия премиер Кирил Петков - възпитаник на Харвард, известен със своите антикорупционни, прозападни и пронатовски позиции, който ръководи центристката партия "Продължаваме промяната" - наскоро върна мандата за съставяне на ново правителство, тъй като не успя да събере подкрепа от мнозинството.

Този провал дойде, след като коалицията не успя да направи политическо завръщане след вот на недоверие, проведен през юни.

Миналия месец Социалистическата партия получи мандат за съставяне на правителство, след като дясноцентристката партия ГЕРБ, втората по големина в парламента, върна мандата, след като не успя да състави правителство. Социалистите също не успяха, отваряйки пътя за предсрочни избори, които може да се случат още през есента.

България, страдаща от високи енергийни разходи и висока инфлация, е "точка нула" за обширна руска дезинформационна кампания, която се засили неимоверно от началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари.

Коментирайки неотдавнашните социални сътресения около отношенията с Украйна, един български анализатор отбеляза: "България е била мишена на систематични кампании за дезинформация от години и тези усилия сега дават резултат".

Примери за тези пагубни разкази включват обрисуването на украинските бежанци като бандити, които започват битки с българските местни жители и САЩ като оръжие на "специалната операция" в Украйна като прокси война срещу Русия. Дезинформационната кампания на Русия даде някои плодове в България, като изненадващо 50% от българите не обвиняват Русия за подклаждането на настоящия конфликт.

След това има и проблем с енергията. България беше една от първите страни в Европейския съюз, които поеха тежестта на енергийната политика на Кремъл, когато Газпром, руската държавна компания за природен газ, затвори крановете след отказа на България да плаща за вноса на газ в рубли.

Докато страната не изпитва широко разпространена енергийна криза в момента, благодарение на решението си да внася повече газ от Азербайджан и набързо да сключи сделка за втечнен природен газ със САЩ, ходът на Газпром да спре износа на природен газ за България все още беше проблем и неочакван удар за страната, която внася 73% от своя природен газ от Русия.

Въпреки алтернативната газова сделка с Азербайджан, ще мине известно време, преди междусистемният гръцко-български газопровод да започне да изпраща природен газ в България в количества, близки до количествата, които руснаците изнасяха.

Сега не е моментът САЩ да отклоняват вниманието си от България. Правителството на Петков беше твърдо в активното си изказване срещу Москва, като осъди страната за нейната инвазия в Украйна, експулсира 70 руски дипломати по обвинения в шпионаж и отказа разрешение на руския външен министър Сергей Лавров да премине в българското въздушно пространство при дипломатическо пътуване до Сърбия.

Тази позиция обаче може да се промени в зависимост от състава на следващото правителство, така че САЩ трябва да останат ангажирани.

В енергийния сектор САЩ биха могли да проучат дългосрочни договори между САЩ и България за втечнен природен газ и да обмислят разширяване на нарастващите двустранни енергийни отношения, за да включат суров петрол и ядрена енергия. Подобно задълбочаване на връзките би помогнало за ускоряване на излизането на България от зависимостта й от руската енергия.

САЩ биха могли също така да насърчат базирания в Латвия Център за върхови постижения в стратегическите комуникации на НАТО да си сътрудничи с лидери в София за борба с дезинформацията и подобряване на стратегическия обхват на правителството с българската общественост.

Ангажирането с България има важни последици за Балканите, включително неотдавнашния спор със Северна Македония. България започна борба със Северна Македония за произхода на езика и отношението към българското малцинство в страната, блокирайки присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Неотдавнашно споразумение с посредничеството на Франция накара България да отмени ветото си в замяна на предложените конституционни промени в Северна Македония. Никой не е особено доволен от споразумението, а протестите срещу сделката в Северна Македония бяха широко разпространени. В България решението на правителството на Петков да подкрепи премахването на ветото върху Северна Македония доведе до свалянето му.

Спорът между България и Северна Македония не само съдържа ехо от теми, зловещо подобни на тези, използвани от Кремъл на места като Украйна, но също така подчертава необходимостта от продължаване на ангажимента на САЩ, за да се гарантира, че регионът остава на прозападна траектория.

Разположена на Балканите и Черно море, България заема критично място в два от най-важните все още оспорвани региона на Европа. Русия използва енергия и дезинформация, за да подкопае българската обществена подкрепа за своя западен съюз и да посее раздори.

Жизненоважно е САЩ да останат дълбоко ангажирани, като се стремят да укрепят ключови връзки в областта на сигурността и енергетиката, което също трябва да донесе дивиденти за политическата стабилност в България в бъдеще.