В Съединените щати очакват 200 000 смъртни случаи заради коронавируса в някакъв момент през септември, заяви водещ експерт, докато общият брой на заразените в САЩ надхвърли 2 милиона в сряда, тъй като се облекчават ограниченията, съобщава "Ройтерс".

Ашиш Джа, ръководителят на Глобалния здравен институт на Харвард, коментира пред СиЕнЕн, че без драстични действия броят на смъртните случаи в САЩ ще продължи да нараства.

"Дори и да нямаме все по-голямо увеличение на случаи, дори да поддържаме неравномерно нещата, разумно е да очакваме, че ще достигнем 200 000 смъртни случаи през месец септември. И това е само през септември. Пандемията няма да приключи през септември", добави той.

"Наистина се притеснявам за следващите седмици и месеци."

Общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус в САЩ, в сряда възлиза на 112 754, най-много в света. Джа коментира, че това е пряко обвързано с факта, че САЩ са единствената голяма държава, която отново се отвори, без да доведе ръста на случаите си до контролирано ниво - процент от хора, които са тествани положително за коронавируса да остава на 5% или по-ниско за най-малко 14 дни.

Той добави, че смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез засилване на тестването и проследяването на контакти, стриктното социално дистанциране и широкото използване на маски.

Няколко американски щата наблюдават скок на случаите през последните дни, което предизвиква голямо безпокойство сред Джа и други експерти, които твърдят, че властите отслабват ограниченията твърде рано.

Според Ню Мексико, Юта и Аризона броят на случаите нараства с 40% за седмицата, приключила в неделя, според анализ на "Ройтерс". Флорида и Арканзас са други горещи точки.

В национален мащаб новите инфекции се покачват леко след пет седмици спадове, според анализ, който показва общо 2,003,038 случая.

Част от увеличението се дължи на повече тестове, които миналия петък постигнаха рекордно високи резултати от 545 690 теста за един ден, но оттогава паднаха, според COVID-Tracking Project.

Вероятно е резултат и от движение на повече хора и възобновяване на някои бизнес и социални дейности, тъй като всички 50 щата постепенно се отварят отново след блокиране, предназначено да ограничи разпространението на коронавируса.

Здравните служители призоваха всеки, който участва в национални протести за расова справедливост, да се подложи на тест.

Експертите се опасяват, че протестите, без социално дистанциране, настъпили след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май, могат да доведат до нов скок в случаите.

Но вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че не вижда такива индикации. "Това, което мога да ви кажа, е, че към този момент не наблюдаваме увеличение на новите случаи сега, почти две седмици от момента, когато започнаха първите протести", обясни Пенс в интервю за Fox Business Network.

"Много хора по време на протести носеха маски и участваха в някакъв вид социално дистанциране."

Фаучи: Пандемията, която превзе планетата, далеч не е приключила

Фаучи: Пандемията, която превзе планетата, далеч не е приключила

Той определя вируса за "най-лошия кошмар" и "все още сме в началото"