Бившият лекар на националния отбор на САЩ по спортна гимнастика Лари Насър беше осъден на 175 години затвор за сексуални посегателства срещу момичета от отбора, предаде Би Би Си.
Наказанието беше постановено от съд в щата Индиана.

Съдията Розмари Акилина отхвърли опита на Насър да се извини за деянията си. Тя определи думите му като неискрени и добави, че той ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Подсъдимият се призна за виновен в посегателства срещу 10 гимнастички, включително олимпийски състезателки.

По-рано 54-годишният лекар беше осъден от федерален съд на 60 години лишаване от свобода за притежаване на детска порнография.

При обявяването на присъдата съдия Акилина заяви: "Както за мен беше чест да изслушам показанията на моите сестри, преживели насилие, на мен се падна и честта, и привилегията да произнеса присъдата. Вие не заслужавате да сте отново на свобода когато и да било."

"Вие така и не осъзнахте какво точно сте извършили. Не бих Ви допуснала дори до кучетата си." - добави тя.

"Току-що подписах смъртната Ви присъда", каза в заключение Розмари Акилина.

В предходните седем дни съдът изслуша показанията на жертвите, които на моменти бяха много емоционални. Някои от тях заявиха, че прощават на Насър.

"Чувствата ми не могат по никакъв начин да се сравняват с болката, травмата и емоционалното опустошение, които чувствате всички вие", призна лекарят пред жертвите и техните близки в съдебната зала, след като му беше дадена думата.

"Няма думи, с които да опиша колко дълбоко съжалявам за станалото", добави той като поиска прошка от пострадалите.