Някои американски организации вече предупредиха служителите си, че четенето на класифицираните документи на Държавния департамент, публикувани от WikiLeaks, ги излага на риск от загуба на работните им места.

А какво става със студентите, обмислящи да работят за федералното правителство? Рискуват ли шансовете си, четейки WikiLeaks?

Това е сива зона, каза преподавател по право и  националнa сигурността пред Си Ен Ен. Темата е обсъждана интензивно през последната седмица в съдебните и академичните среди, веднага след като няколко университета в САЩ изпратиха имейли до студентите си с предупреждения  да не четат "изтекла" информация.

В писмата се казва, че студентите трябва да съзнават своята бъдеща кариера, когато коментират или разпространяват  документи онлайн - особено тези, които планират да търсят работа в националната сигурност или  в разузнаването.

Имейлите са били изпратени до студентите от няколко университета, включително Бостънския университет , Университета в Джорджтаун и Колумбийския университет. Те предупреждават студентите да не коментират или изпращат линкове на документи в социалната мрежа.

Всяко съобщение е изпратено от кариерните центрове на университетите като препоръка към студентите.

В очите на федералното правителство документите  остават поверителни,  „така че, четенето им, препращането им или коментирането им може да се разглежда като нарушение  на Изпълнителна заповед 13526." заяви Кели Маура от  Бостънския университет.

Говорител на Бостънския университет потвърди, че такива имейли са изпратени, заявявайки, че студентите са „свободни да направят своя избор".

Позицията на правителството на САЩ за WikiLeaks е ясна от 28 ноември, когато сайтът започна публикувате  на документи на Държавния департамент на САЩ .

Администрацията на Обама осъди оповестяването им , с аргумента, че разкриването на поверителни съобщения вреди на американската дипломация.